Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Україна розпочинає процес подання позову до суду проти Угорщини, Польщі та Словаччини через зерно

  • 18.09.2023, 14:45
  • 464

Україна подасть до суду на Польщу, Угорщину та Словаччину через їхню відмову скасувати заборону на ввезення української сільськогосподарської продукції

Зерно. Фото умовне
Зерно. Фото умовне

Про це заявив заступник міністра економіки України, торговий представник України Тарас Качка в інтерв'ю Politico.

Він заявив, що вже з 18 вересня Україна готує свою відповідь на рішення країн: «Важливо довести, що ці дії є юридично неправильними. І тому завтра ми почнемо судові процеси».

Три країни в односторонньому порядку вирішили продовжити заборону на імпорт агропродукції з України, попри рішення ЄС скасувати ембарго. Європейський союз закликав їх «бути конструктивними» щодо українського зерна.

Качка зазначив, що така відкрита непокора Брюсселю з боку Польщі, Угорщини та Словаччини є не лише внутрішньою справою ЄС, але й викликала «найбільше системне занепокоєння», чи можуть міжнародні торгові партнери довіряти, що Брюссель говорить від імені ЄС.

«Протягом багатьох років Єврокомісія була організатором торговельних переговорів та інституцією торговельної політики для всього ЄС. І ми раніше працювали на цій основі. Системний підхід Будапешта і Варшави щодо ігнорування позиції інституцій ЄС у торговельній політиці, я думаю, це буде проблемою для ЄС загалом, тому що там немає єдності», — сказав Качка.

Як зазначається, Україна планує судитися з країнами у Світовій організації торгівлі, а не через власну торговельну угоду з ЄС.

«Я думаю, що весь світ повинен побачити, як країни-члени ЄС поводяться щодо торгових партнерів і власного Союзу, тому що це може вплинути й на інші країни», — сказав Качка.

Схожі новини