Передплата 2024 «Добре здоров’я»

НАТО планує найбільші навчання із часів Холодної війни

  • 11.09.2023, 11:40
  • 384

Наступного року НАТО готується організувати найбільші військові навчання із часів холодної війни

Фото ілюстративне із відкритих джерел
Фото ілюстративне із відкритих джерел

Мета — відпрацювання відбиття російської агресії проти одного зі своїх членів. У навчаннях братимуть участь 32 країни й понад 40 000 військовослужбовців.

Відомо, що у навчаннях Trident Juncture братимуть участь 41 000 військових. Навчання організують у межах швидкого переходу НАТО від реагування на кризи іншої стратегії, спричиненої вторгненням в Україну.

За словами представників НАТО, навчання розпочнуться навесні наступного року і, як очікується, включатимуть від 500 до 700 повітряних бойових вильотів, понад 50 кораблів та близько 41 тисячі військовослужбовців. Навчання є новими з погляду технічних можливостей: вони використовують реальні географічні дані для створення більш реалістичних сценаріїв для військ.

Швеція також увійде до програми, тому загальна кількість країн, що беруть участь, досягне 32. Навчання відбудуться на території Німеччини, Польщі та країн Балтії в лютому та березні і є частиною нової стратегії навчання, у межах якої військовий альянс організує два великі навчання щороку, а чи не одне.

НАТО також навчатиметься протидії терористичним загрозам за межами своїх безпосередніх кордонів, зазначають джерела FT.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив у червні минулого року, що Альянс збільшить чисельність сил високої готовності з 40 тисяч до більш ніж 300 тисяч. Це є частиною історичного перегляду, спрямованого на переведення альянсу у бік потужного військового потенціалу на відміну від легких та мобільних сил, розгорнутих на Балканах та Афганістані.

Схожі новини