Передплата 2024 «Добра кухня»

На Житомирщині клірик УПЦ мп отримав підозру за поширення кремлівських «агіток»

  • 02.09.2023, 13:30
  • 797

Служба безпеки повідомила про підозру клірику УПЦ (МП) на Житомирщині, який роздавав вірянам кремлівські «агітки»

Церква. Фото умовне
Церква. Фото умовне

За даними слідства, настоятеля церкви Овруцько-Коростенської єпархії масово поширював проросійські листівки і брошури серед священників та прихожан релігійної громади. У ворожих «агітках» їхні автори зображали війну в Україні як «внутрішній громадянський конфлікт» і заперечували збройну агресію рф проти України.

Крім того, «тексти» друкованої продукції ображали релігійні почуття українців, принижували погляди вірян інших конфесій та формували ворожі настрої до них.

Правоохоронці встановили, що настоятель церкви розповсюджував листівки за вказівкою свого митрополита, якому СБУ раніше вже повідомила про підозру в злочинах проти України. Слідчі виявили проросійські «агітки» навесні 2022 року та під час обшуків на території місцевої єпархії УПЦ МП у червні цього року.

Проведені експертизи підтвердили, що вилучена продукція містить провокативні висловлювання щодо священників, вірян та прибічників інших конфесій. Також зміст деяких листівок популяризував кремлівський «погляд» на історію України.

На підставі зібраних доказів настоятелю храму оголосили підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України. Йому може загрожувати штраф від 8500 до 17 000 гривень, або навіть ув’язнення на строк від 2 до 5 років.

Схожі новини