Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Громади Хмельниччини допомагають відбудовувати Високопілля на Херсонщині

Окупанти знищили там понад 80% інфраструктури

Олег Григор‘єв розповів про відбудову Високопілля. Фото авторки
Олег Григор‘єв розповів про відбудову Високопілля. Фото авторки

Громади Хмельницької області долучилися до національного проєкту «Пліч-о-пліч», спрямованого на відбудову житлової, соціальної та комунальної інфраструктури Херсонщини, яка була пошкоджена або знищена через війну держави агресора — рф. Хмельничани відновлюють селище Високопілля, що на Херсонщині. Під час окупації село перебувало на лінії зіткнення й через це пошкоджена майже кожна будівля в селищі - понад 80% житла та інфраструктури.

Про це повідомив для «ВЗ» секретар Дунаєвецької міської ради Олег Григор‘єв.

Хмельниччина вже спрямувала на відбудову одного села у Херсонській області понад 24 мільйони гривень. 10 мільйонів виділили з обласного бюджету та понад чотирнадцять — з бюджетів територіальних громад. Дунаєвецька громада також бере участь відновленні пошкодженого житла селища Високопілля. Масштаби руйнувань в цьому селищі - 28 багатоквартирних будинків, 257 приватних. Завдяки хмельничанам там буде капітальний ремонт дахів, дверей, вікон.

«Дунаєвецька громада виділила зі свого бюджету півмільйона гривень на відбудову житла у Високопіллі, — продовжує розмову Олег Григор'єв. — Там вже працюють наші фахівці. Бригади відновлюють будинки, зокрема, працюють муляри та покрівельники. Треба допомагати відновлювати людям житло. За оцінками експертів, окупаційні війська рф пошкодили або знищили близько 80 відсотків житлової, соціальної та комунальної інфраструктури. Хто був там — бачив, що то жах! Ми бачили те страхіття, коли передавали Високопільській громаді автобус».

Нагадаємо, в рамках національного проєкту «Пліч-о-пліч» Львівська область теж відбудовує кілька населених пунктів частини Херсонської області, яка перебувала в окупації. Це селище Таврійське, Біла Криниця та Нова Зоря. На відновлювальні роботи у цих трьох населених пунктах Херсонської області виділили з бюджету Львівської області 10 мільйонів гривень. Загалом до проєкту з відновлення помешкань та об'єктів соціальної інфраструктури на деокупованих і постраждалих від російської агресії громад на Херсонщині долучилося п‘ятнадцять областей України.

«Бригади доставили ремонтні матеріали та починають заміну пошкоджених вікон, дверей та дахів у приватних житлах. Опісля — візьмуться за капітальне будівництво. У Таврійському проживає орієнтовно 210 людей, у Новій Зорі - 50. росіяни пошкодили як приватні будинки, так і школу, народний дім, дитсадок, фельдшерсько-акушерський пункт», — повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Схожі новини