Передплата 2024 «Добрий господар»

У Меденичах з пам’ятниками, які «імперію зла» прославляли, покінчено

У Меденицькій ОТГ, до складу якої, крім самого адміністративного центру, 18 сіл входить, завершено демонтаж пам’ятників радянської доби

Волоща. Тут завершилась історія з пам'ятниками радянської доби на території Меденицької ОТГ. Фото пресслужби ОТГ.
Волоща. Тут завершилась історія з пам'ятниками радянської доби на території Меденицької ОТГ. Фото пресслужби ОТГ.

Дуже відповідально поставились у громаді до демонтажу всього того, що нагадує українцям про «цінності» тоталітаризму. Усі роботи, як наголошують у Меденицькій селищній раді, виконані відповідно до вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Всього на території громади було 10 пам’ятних споруд, які підпали під знесення. Під час виконання робіт обійшлося без «форс-мажору», ніхто на території громади не протестував, не виявляв бажання стати на захист символів комуністичного режиму, яким, по суті, була кожна з демонтованих споруд. Але це, звісно, не означає, що виконана робота була легкою. Багато зусиль затрачено, немало часу пішло та те, щоб отримати відповідні дозволи на здійснення перепоховань, як це, наприклад, сталося у Меденичах та Верхньому Дорожеві, де після проведення ексгумації останки дев’яти осіб перепоховали на місцевих цвинтарях.

З пам’ятниками, які «імперію зла» прославляють, покінчено. А як бути з місцем, де вони стояли? Повчальний приклад подає громада села Волощі, де цього тижня демонтовано пам’ятник радянському воїну. Замість споруди «визволителя» прийнято рішення встановити тут статую Божої Матері. Меденицька громада, як інформує пресслужба Дрогобицької районної військової адміністрації, стала другою в районі, яка цілковито позбулась монументів та топонімів радянського минулого. Цікаво, що для цього довелось здійснити найбільше з-поміж інших ОТГ у районі демонтажів. Найшвидше же демонтажні роботи проведено на території Бориславської ОТГ. Залишилось небагато. Ще слід позбутись радянських символів у селах Новошичі та Михайлевичі Дрогобицької ОТГ, комуністичної зірки на стелі концертного залу Дрогобицького Народного дому імені Івана Франка, а також завершити процес дерадянізації «Меморіалу слави» в Трускавці, де частину робіт вже виконано. Тут демонтували бронзовий барельєф воїна та забрали плиту з прізвищами нібито похованих енкаведистів. Чекає на свій демонтаж і пам’ятна споруда у селищі Підбужі, яке входить до складу Східницької ОТГ.

Схожі новини