Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Львівському Марсовому полі знайшли останки військових Вермахту

  • 10.08.2023, 17:51
  • 867

На Личаківському цвинтарі у Львові завершили перший етап ексгумації давніх поховань

Ексгумація. Фото: ЛМР
Ексгумація. Фото: ЛМР

Фахівці працювали тут з березня і загалом знайшли останки 653 людей. З них 26 — періоду Першої світової війни, частина — Другої світової війни та найбільше — повоєнного періоду. Останки перепоховають, а пошуківці невдовзі перейдуть до дослідження та ексгумації поховань на центральній алеї цвинтаря.

Поховання йшли рядами і були на різній глибині - від 40 см до 2-х і більше метрів від рівня поверхні. Як з’ясувалось, більшість з них — повоєнного періоду.

«Ми знайшли дуже цікавий артефакт — німецький ідентифікаційний жетон часу Другої світової війни. Двоє з похованих тут людей були солдатами Вермахту. Як так сталось — для нас велика загадка. Серед інших знахідок — монети, залишки одягу, християнська символіка. Також віднайдено ідентифікаційні жетони воїнів армії австро-угорської імперії. Прізвища, на жаль, не збереглися. Знайдені речі будуть передані в музеї», — зазначив керівник Меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета.

Крім того, знайшли і залишки двох хрестів з поховань Першої світової війни. Також в землі знайшли і кілька надгробків часів Другої світової війни. Відповідно до архівних фотографій, такі надгробки були на всій цій території.

Всі знайдені поховання часів Першої світової війни будуть перенесені поруч, на поля № 84 та № 85, де у майбутньому збудують Меморіальний комплекс. Натомість рештки з радянських часів зберігають у спеціальному депозитарії. Нагадаємо, що їх мають перенести на Голосківський цвинтар.

Схожі новини