Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ЮНЕСКО включить 150 га ансамблю історичного центру Львова у список спадщини, що під загрозою

Причина — постійна небезпека

ЮНЕСКО внесе історичні об'єкти Львова та Києва у список спадщини, яка через війну рф перебуває під загрозою. Це станеться у вересні цього року в столиці Саудівської Аравії Ер-Ріярді. «Представники комітету ЮНЕСКО переглянуть понад 200 об'єктів і вирішать, які внести до списку спадщини, що під загрозою. Серед них — Київ та Львів», — йдеться у повідомленні цього комітету, який оприлюднено 2 серпня.

Як розповіла у коментарі для «ВЗ» радниця міського голови Львова з питань захисту культурної спадщини Лілія Онищенко, у Львові буде включено весь ансамбль пам’яток — історичний центр ЮНЕСКО площею 150 га. У Києві в список включать лише два об'єкти — Києво-Печерську лавру та Софію Київську.

«У список „Об'єкти під загрозою“ вносять лише тоді, коли є вагома небезпека, серед них — війна, — продовжує розмову Лілія Онищенко. — Хто не є в ЮНЕСКО — у такий список потрапити не можуть. На засіданні комітету ЮНЕСКО у Саудівській Аварії буде підготовлено заходи щодо порятунку пам’яток, розроблено план ризиків».

Лілія Онищенко каже, не йдеться про виділення фінансування у разі знищення пам’ятки. Радше це будуть кроки, які Львів і так поступово впроваджує щодо порятунку — 3-D сканування пам’ятки (у разі пошкоджень можна з нуля відтворити всі елементи будівлі), документальна фіксація пошкоджень, заклик міжнародної спільноти допомогти Україні.

Нагадаємо, 6 липня у Львові внаслідок ракетного удару постраждав історичний район — буферна зона об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. На місці влучань ракет, по вулиці Стрийській побували представники організації, які зафіксували руйнування будівель. Комплекс будинків — «Міські будинки», зведені в 30-х роках і є пам’ятками архітектури місцевого значення з відповідним охоронним номером.

Схожі новини