Передплата 2024 «Добрий господар»

Мешканці Львівщини обміняли мільйон 600 тисяч лампочок: зі звичайних — на енергоощадні

Це найкращий показник по Україні

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

За п’ять місяців цього року мешканці Львівщини обміняли мільйон 600 тисяч лампочок: зі звичайних — на енергоефективні. Їх виготовляли на заводі «Іскра», де використовували вторсировину. Львівська область стала лідером з обміну ламп по Україні. На другому місці - Київщина, де обміняли мільйон 200 тисяч. Трійку лідерів замикає Харківщина, де обміняно близько мільйона лампочок.

Нагадаємо, наприкінці січня 2023 року у Львові розпочали обмін старих лампочок розжарювання на енергоощадні. Мета цієї державної програми — зменшити дефіцит електроенергії в енергетичній системі. Перехід на LED-лампи скоротить споживання енергії на 7−10% у пікові моменти.

Про це повідомила на брифінгу директорка департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Оксана Війтик.

«Міністерство енергетики України розрахувало, що при заміні звичайних ламп на енергозберігаючі можна зекономити 7−10% електрики в пікові години навантаження, — каже чиновниця. — У час війни це вкрай важливо. За два місяці ми почали обмін лампочок через мережу „Укрпошти“. Перша стадія обміну лампочок для мешканців завершена. Ті, хто хоче обміняти, повинні прийти у відділення на вулиці Словацького „Укрпошти“, що у Львові. В інших львівських відділеннях програма не діє».

За словами чиновниці, стартував другий етап обміну ламп. Якщо раніше обмін був для населення, то тепер йдеться про заклади освіти за заклади охорони здоров’я. Заклади заповнюють анкету в спеціальній Гугл-формі. Планується третій етап обміну лампочок — для ОСББ. Цю процедуру ще опрацьовують.

Що роблять зі звичайними лампочками? Оксана Війтик каже, відділення «Укрпошти» віддають старі лампи на утилізацію. Станом на 1 липня, у Львівській області утилізували 1, 596 мільйонів ламп, отриманих від фізичних осіб.

Схожі новини