Передплата 2024 «Добра кухня»

У Винниках, на березі ставка, презентували збірку «Легендарій дивних міст»

У Винниках відбулася презентація збірки фантастичних оповідань від восьми українських письменниць — «Легендарій дивних міст»

Фото автора
Фото автора

У книзі вміщено оповідання письменниць Наталії Матолінець, Ірини Пасько, Наталії Довгопол, Ярини Каторож, Анатасії Куликової, Дарії Піскозуб, Ксенії Сокульської та Світлани Тараторіної.

Чому презентація відбулася саме у Винниках? Тому, що одна з авторок — Ярина Каторож — народилася та мешкає у Винниках.

«У період жахливої війни ми всі потребуємо казки, — мовить письменниця Ярина Каторож. — І події мого оповідання „Вишня і її Крила“ відбуваються саме на винниківському ставочку, куди потрапляє ангел. Події, про які оповідається в інших творах зі збірки, відбуваються у Донецьку, Києві, Винниках, Нікополі, Дніпрі, Львові, Броварах і Луцьку. Це чудово, коли навіть у таких важкий для нашої країни час письменникам надають змогу творити й друкувати свої твори! Також я хочу щиро подякувати упорядниці нашої збірки — Альоні Сіліній, яка й запросила нас усіх до створення цієї книги».

Місце, де й відбулася презентація цієї збірки — на ставку, зараз є одним із наймальовничіших і найгарніших місцин не лише у Винниках і Львові, але й в Україні. Адже його оточують дві церкви та костел!

Після реставрації ставка та його навколишньої території тут створені прекрасні умови для відпочинку людей. Під час презентації збірки, окрім вдячних читачів, письменниць уважно слухала й «родина» качок зі своїми маленькими каченятками. І дорослі птахи й маленькі каченятка зовсім не бояться людей, а близько підпливаючи, чекають від них гостинців.

У центрі ставка здіймається на крильцях справжнісінька фея, а на його березі тріпоче своїми білими крилами Пегас. Декілька років тому цей легендарний коник став жертвою малолітніх хуліганів, які під покровом ночі його кинули на землю! А ще місцеві оповідали, що дзвони зі старовинного костелу, який височіє поруч, на початку страшної війни 1939 — 1945 років було заховано у згаданому ставочку, але зараз неможливо встановити такий факт. На жаль, у минулому столітті був тут і свій потопельник.

А ще, за розповідями старожилів Винник, знаємо, що на початку сорокових років тут застрелив себе офіцер-червоноармієць, який закохався у місцеву красуню, але отримав від неї відкоша.

Ось такі цікаві й навіть містичні події відбуваються й відбувалися на березі цього мініатюрного ставочка! І саме цим він приваблює не лише місцевих мешканців і гостей міста, але й письменників-фантастів! Також до презентації збірки долучилася директор місцевої бібліотеки для дорослих Ірина Андрухів, яка пригостила митців солодощами.

Схожі новини