Передплата 2024 ВЗ

росія хоче зірвати постачання зерна на світові ринки, — міністерство

  • 01.07.2023, 19:30
  • 615

З 26 червня рф повністю зупинила реєстрацію нового флоту, що свідчить про наміри зірвати постачання продовольства на світові ринки

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Відтак, 29 суден, які мають експортувати 1,4 мільйона тонн продовольства переважно для 5 країн Азії та Африки, зокрема — Китаю, Єгипту, Бангладешу, Туреччини, росія заблокувала у територіальних водах Туреччини.

У червні з українських портів експортували лише 2 мільйони тонн. Ще 1 мільйон тонн продовольства або вантажать, або вже частково завантажили на 13 суден — останні, які зареєстровані в «зерновій ініціативі».

У Мінінфраструктури наголосили, що якщо не відновити реєстрацію суден, то «зернова угода» повністю зупиниться.

За 11 місяців 45 країн отримали 32,5 мільйона тонн продовольства. Ще додаткові 25 мільйонів тонн світ не отримав через саботаж рф.

Та і з цими показниками, за даними ООН, вдалося знизити світові ціни на продовольство на 22%. Це є прямим свідченням, що «зернова угода» потрібна світу.

«Ми підтримуємо заяву Спільного Координаційного центру, що всі сторони угоди негайно мають забезпечити доступ суден для експорту продовольства, бо це створює продовольчу небезпеку для всього світового ринку. Тільки спільними зусиллями світ здатен припинити продовольчий шантаж рф», — зазначили у відомстві.

Там також закликали партнерів по угоді і всі країни цивілізованого світу відстоювати своє право на їжу.

«Україна зі свого боку також буде відстоювати право на вільне торговельне судноплавство, яке зафіксоване у міжнародних конвенціях», — резюмували у Мінінфраструктури.

Схожі новини