Передплата 2024 «Добре здоров’я»

суровікін заздалегідь знав про бунт пригожина, — ЗМІ

  • 28.06.2023, 16:30
  • 540

російський генерал сергій суровікін, якого у росії призначали посередником між міноборони та «Вагнером», знав, про плани очільника найманців євгена пригожина вчинити заколот у росії

сергій суровікін. Фото із мережі
сергій суровікін. Фото із мережі

Американські чиновники, які мають дані американської розвідки, кажуть, що суровікін заздалегідь знав про плани пригожина повстати проти російського військового керівництва.

Вони заявили, що намагаються з’ясувати, чи допомагав генерал планувати дії глави «Вагнера».

У США також заявили, що є ознаки того, що інші російські генерали могли підтримати спробу пригожина змінити керівництво міноборони рф силою.

Нинішні і колишні американські посадовці заявили, що пригожин не розпочав би повстання, якби не був впевнений, що інші посадовці йому допоможуть.

Якщо Суровікін був причетний до цих подій, це стало б останньою ознакою міжусобиці, у російському військовому керівництві.

Відомо, що путін має вирішити, чи вважає він, що суровікін допомагав пригожину, і як він має на це реагувати.

Деякі колишні чиновники кажуть, що путін може вирішити залишити генерала суровікіна, якщо дійде висновку, що той знав про плани пригожина, але не допоміг йому.

Наразі, за словами аналітиків, Путін, схоже, має намір перекласти відповідальність за заколот лише на пригожина.

Американські чиновники припускають, що союз між суровікіним і пригожиним може пояснити, чому пригожин досі живий.

Вони розповіли, що усунення суровікіна буде на користь Україні.

Там також припускають, що існувала змова між деякими військовими чиновниками і пригожиним, адже найманці дійшли до москви фактично без опору.

Колишній посол США в Росії Майкл Макфол сказав, що «сталося занадто багато дивних речей, які вказують на те, що існувала змова».

«Подумайте, як легко було взяти Ростов. У росії всюди стоїть озброєна охорона, і раптом навколо немає нікого, хто міг би щось зробити?», — зауважив він.

Незалежні експерти, офіційні особи США і союзників заявили, що пригожин, схоже, вважав, що значна частина російської армії перейде на його бік, коли його колона рухатиметься на москву.

Схожі новини