Передплата 2024 ВЗ

Закон про олігархів поставлять «на паузу»: причина

  • 09.06.2023, 17:23
  • 563

Ключове рішення, яке ухвалила Венеційська комісія, рекомендувати Україні відкласти імплементацію закону про олігархів. Чому? З огляду на війну

«Умовою для початку перемовин про вступ України до ЄС стала імплементація закону про олігархів відповідно до висновку Венеційської комісії. Таку умову нам спустила Єврокомісія. Це одна з семи умов, виконання яких призведе до того, що ми почнемо перемовини про вступ до ЄС. Більше того, ЄК поставила таку ж саму умову для Грузії та Молдови», — розповів у відеозверненні глава Мін'юсту Денис Малюська.

«Ключове рішення, яке ухвалила Венеційська комісія, рекомендувати Україні відкласти імплементацію закону про олігархів. Чому? З огляду на війну. Чому війна важлива? Справа в тому, що війна істотно змінює баланс сил в Україні, істотно зменшує вплив олігархів, і це як руйнування їхніх підприємств, так і функціонування органів державної влади під час війни. Тому належним чином оцінити вплив закону про олігархів на політичну систему, на правову систему, вкрай складно. Тому вони рекомендують почекати, подивитися, коли закінчиться війна, після нашої перемоги. Відповідно потім визначитись з законодавством про олігархів: імплементувати, змінювати. А може взагалі тоді олігархів не буде і потреби в законі не буде і його потрібно буде і скасувати», — додав Малюська.

«Але ця пауза триватиме недовго. Ми повернемося до цього питання разом з Венеційською комісією, з тим, щоб подивитися і дістати олігархів, якщо вони ще залишатимуться олігархами, а не стануть звичайними порядними бізнесменами, а може і бізнес передадуть у благодійність. Хто зна. Війна творить чудеса з політиками. Сподіватимемося, що створить чудеса з олігархами», — підсумував він.

Схожі новини