Передплата 2024 «Добра кухня»

У Гарнізонному храмі Львова експонують врятовані в Бахмуті ікони

Їх випадково знайшли в квартирі напередодні Великодня

Фото авторки
Фото авторки

У Гарнізонному храмі Петра і Павла (отців Єзуїтів) відкрили виставку ікон, які військові врятували у Бахмуті Донецької області. Це чотири старовинні ікони, які були знайдені в одній із домівок міста, яке рашисти тривалий час намагаються знести з лиця землі. Символізм цих ікон — Знамення, Спаситель світу, Одигітрія, Пантократор. За попередніми висновками експертів, ікони намальовані на дереві та на металі у ХХ столітті у різний період (на початку століття, в радянський час). Стиль написання реліквій на дереві - східноєвропейський.

Ікони презентують в гарнізонному храмі на тлі маскувальної сітки. Прихожани храму підходять до експозиції, моляться біля ікон, торкаються їх…

«Під час завдання у Бахмуті біля дверей квартири ми побачили кусочок рамки. Почали діставати, а це ікони. Напередодні Великодня це було диво. Ці ікони служили для нас не лише щитом, які закривали нас від обстрілів і для свята великого. Мені відомо, що будинок згорів, а ікони врятували», — розповів захисник з позивним «Лютий».

Настоятель Гарнізонного храму отець Тарас Михальчук додав: «Через російських окупантів сьогодні ці ікони маємо завдяки українським воїнам. Збережені ікони показують перемогу українців, як духовно багату націю».

Військові, які врятували ікони кажуть, що після перемоги реліквії буде повернуто в один з храмів Бахмуту.

Схожі новини