Передплата 2024 «Добра кухня»

«На ярмарок повіз ікони, намальовані на дошках, які зібрав на фронті»

Іконописець Лев Скоп у польському Сяноку представив майже сотню образів і зібрав для армії тисячу доларів

Фото з особистого альбому Лева Скопа
Фото з особистого альбому Лева Скопа

Відомий український художник, іконописець Лев Скоп, із 2014 року малює ікони для фронту. З перших днів війни присвятив себе волонтерству: свої роботи виставляє на аукціони, а гроші перераховує на потреби важкохворих і бійців. Після початку повномасштабної агресії росії Лев Скоп почав малювати ще більше — свої неймовірні роботи віддає на аукціони. За виручені кошти волонтери купують усе необхідне для українських захисників. Цього разу митець повіз свої роботи на ярмарок до польського Сянока, що у Підкарпатському воєводстві.

Ярмарок у Сяноку — уні­кальний. Це ярмарок ікон. Усі, хто малює ікони, при­возять свої роботи у Сянок, а поляки і гості країни саме у це підкарпатське містечко їдуть за образами.

— Це не просто ярмарок, — каже пан Лев. — Це свято, що триває два дні. У Сяноку на яр­марку мені дали почесне місце — гарну будку на видному місці… Цього разу у мене був особли­вий вояж. Я постійно їжджу на фронт, збираю з-під Бахмута, до прикладу, дошки, ящики від па­тронів, а також гільзи. Бувають випадки, коли на тих дошках ма­люю відразу на фронті і вистав­ляю роботи в інтернет. Інші ро­боти малюю вдома. На ярмарок я повіз майже сотню ікон, що на­мальовані на дошках, які зібрав на фронті. Були дошки з ящи­ків для «Хаммерсів». Американ­ські ящики, звісно, акуратніші, вони як заготовки на ікони. Від­разу й не скажеш, що то дошка з набоїв.

За два ярмаркові дні вдало­ся зібрати близько тисячі дола­рів. Ті, що не продалися, митець віддасть на інші аукціони.

— На аукціонах мої ікони до­бре продаються, — продовжує розмову художник. — У Львові на аукціоні у мене був рекорд — зі­брав 100 тисяч гривень. Зараз готую нові роботи для наступно­го аукціону. Одна з них — Юрій-змієборець вбиває ту «руску курку».

— Мабуть, щоб провес­ти ікони через кордон, треба мати гору дозволів?

— Багато разів брав участь у різноманітних ярмарках у Поль­щі. Ніколи не мав проблем з кордоном. Згідно із законом, маю право провозити через кордон образи, яким не мину­ло 50 років. Складно тим худож­никам, які мають звання народ­ного. У мене такого звання нема (Сміється. — Г. Я.). Знаєте, що у нас шукали на кордоні? Нарко­тики, алкоголь і сигарети.

Схожі новини