Передплата 2024 ВЗ

На Львівщині готові прийняти понад три тисячі евакуйованих з Херсонщини

Готові прихистити усіх охочих, бо розконсервувати три модульні містечка

В цьому новому шелтері на вулиці Личаківській обіцяють приймати евакуйованих з підтоплених населених пунктів Херсонщини. Фото Львівської ОВА
В цьому новому шелтері на вулиці Личаківській обіцяють приймати евакуйованих з підтоплених населених пунктів Херсонщини. Фото Львівської ОВА

Станом на 7 червня у Львові та області ще не поселено жодної людини, яких евакуйовали з підтоплених населених пунктів Херсонської області, внаслідок руйнації Кахавській ГЕС. У Львівській області готові прийняти 3,5 тисячі евакуйованих, у Львові - усіх охочих.

«Ми готові прихистити всіх, кому буде необхідна допомога з житлом. Для цього розконсервували три модульні містечка і маємо місця в навчальних закладах Львова, — сказав у коментарі для „ВЗ“ виконувач обов’язків директора департменту гуманітарної політики Львівської міськради Євген Бойко. — Обмежень по житлу, прихистках немає. Учора о 12-й годині з Херсону вирушив перший евакуаційний потяг, але він не мав приїхати до Львова. Такої інформації в нас немає. Потяг попрямував до Миколаєва».

Голова Львівської ОВА Максим Козицький повідомив: «На Львівщину прибули перші люди, які евакуювалися з Херсонщини через підрив Каховської ГЕС. Люди приїхали власним транспортом. Потребували лише консультативної допомоги. Масової евакуації на Львівщину наразі нема. Якщо буде потреба, в області обіцяють надати прихисток всім, хто евакуюється. Волонтери Медико-психологічної допомоги на Головному залізничному вокзалі Львова, фахівці консультативно-координаційних центрів та прихистки — напоготові».

Тим часом у Львові, на вулиці Личаківській відкрили центр колективного проживання для ВПО, куди поселятимуть евакуйованих з Херсонщини. Будівля має два поверхи та складається з 17 житлових кімнат, санвузлів, кухні та їдальні площею 400 метрів квадратних. Одночасно у цьому новому шелтері зможуть перебувати 70 осіб.

Як сказав директор департаменту економічної політики Львівської ОДА Степан Куйбіда, упродовж місяця шелтер на Личаківській може стати прихистком для 200 українців та прийняти понад тисячу осіб на рік. Тут також поселятимуть людей з Херсонщини, евакуйованих внаслідок підриву Каховської ГЕС. Мешканців прихистку буде забезпечено харчуванням, необхідними засобами гігієни, одягом. Також тут отримають фахову інформаційну, психологічну, юридичну та медичну допомогу.

«В Україні триває повномасштабна війна. Евакуація населення з прифронтових, обстрілюваних та деокупованих територій на Львівщину триває. Область працює над тим, аби забезпечити житлом кожного. Разом з партнерами маємо створити безпечну систему поселення для людей з південних та східних регіонів України, які шукають прихистку, шляхом організації і облаштування спальних місць у пристосованому під всі потреби приміщеннях», — підсумував Степан Куйбіда.

Схожі новини