Передплата 2024 «Добра кухня»

Віце-прем'єра Федорова закликають запровадити цифрову систему оповіщення про укриття

  • 01.06.2023, 17:25
  • 465

Фракція «Європейська Солідарність» ініціює негайну зустріч з віце-премʼєром Федоровим для впровадження системи оповіщення про найближчі бомбосховища

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Кияни, які щоночі прокидаються від рашистських ракет, відповідально ставляться до питань безпеки, спускаючись у бомбосховища і метро. На жаль, місцева влада, в першу чергу керівництво ВЦА, районів і відповідних відомств, зокрема, й медичного закладу, продемонструвало повну безвідповідальність, не забезпечивши доступність укриттів, що призвело до страшних жертв.

Неприпустимо, що така злочинна халатність відбувається на 16 місяці повномасштабного вторгнення, в час щоденних жорстоких обстрілів столиці.

Щоночі керівник офісу президента та інші представники органів влади, військових адміністрацій постять в соцмережах інформацію про ракетні атаки й заклик «залишайтеся в укриттях».

Як бачимо, далі закликів справа не рухається. Бо не в кожному будинку, школі, пологовому і лікарні є укриття. Деякі - приватизовані приватними структурами, деякі - закриті. Й за весь час після вторгнення в питаннях доступності бомбосховищ не наведено лад.

З соцмереж й телемарафону лунає, що фонд «UNATED24» зібрав сотні мільйонів доларів допомоги, які мали частково піти і на обладнання сучасних безпечних укриттів. От, правда, публічних звітів про використання донорської допомоги і адрес цих укриттів українці не бачать.

Україна дійсно має успіхи у цифровізації, а отже, система «Дія» має працювати в тому числі на безпеку громадян. Окрім сигналу про повітряну тривогу і оповіщення про небезпеку українці повинні в онлайн режимі отримувати інформацію про найближче відкрите бомбосховище і укриття, станцію метро і шелтер. І скільки часу треба, аби туди добігти.

Фракція «ЄС» ініціює негайну зустріч з віце-премʼєром з питань цифровізації М. Федоровим, аби обговорити впровадження системи оповіщення про найближчі бомбосховища. Система оповіщення має запрацювати негайно. Кожен українець повинен знати, де він може пережити небезпеку і захистити своїх дітей.

Якщо це потрібно закріпити законодавчо — негайно ініціюємо відповідний законопроєкт. Так само як і встановити кримінальну відповідальність за закриті сховища, зокрема — приватні.

Також вимагаємо від влади звіту про суми державного бюджету і спонсорських коштів, виділених на укриття і бомбосховища.

Війна — надовго, і досить легковажити безпекою цивільного населення.

Фракції «ЄС» в усіх органах місцевої влади в ці дні ініціювали рейди по всіх укриттях і бомбосховищах в усіх регіонах України. Це має стати спільною відповідальністю всіх органів влади — створити умови для захисту цивільного населення.

Висловлюємо найщиріші співчуття родинам загиблих. Вічная світлая памʼять невинним жертвам російської неспровокованої агресії. За закриті бомбосховища мають відповідати не стрілочники. А ті, хто наділений владою і відповідальністю.

Схожі новини