Передплата 2024 «Добрий господар»

Як продовжити термін служби ноутбука: 5 корисних порад

  • 24.05.2023, 09:48
  • 827

Скільки прослужить ноутбук — залежить не лише від якості апаратного забезпечення, а й від поведінки користувача.

Необережне ставлення призводить до погіршення якості роботи та змушує витрачати кошти на позапланове технічне обслуговування, ремонт. Щоб убезпечити пристрій від ламання, потрібно позбутися деяких звичок.

Підкладання сторонніх предметів під ноутбук

Ні для кого не секрет, що набирати текст найзручніше, коли клавіатура знаходиться трохи під нахилом. Для забезпечення оптимального положення кистей під час друку, використовують книжки, журнали, складені в кілька разів килимки для мишки та інші сторонні предмети. Їх підкладають під ноутбук, а точніше — під задню частину його корпусу. Це не найкращий метод, адже таким чином можна спровокувати перегрівання, до того ж пристрій ризикує однієї миті «з'їхати» та добряче вдаритися об стіл.

Замість підручних засобів доцільно використовувати підставку з регульованою висотою. Вона не знадобиться, якщо «клава» сама підіймається під час відкривання лептопа завдяки його особливій конструкції. Такою фішкою може похвалитися ноутбук Asus Zenbook 14, ExpertBook B5, Vivobook 17.

Правильне відкривання та закривання кришки

Щодо кришки — відразу декілька суворих табу:

  1. не можна тримати ноутбук тільки за верхню її частину;
  2. відкривати за один куток;
  3. закривати надто різко, щоб дисплей бився об «палубу».
  4. відгинати надто сильно.

«Витиснути» більший кут, ніж передбачено, не вдасться, а от пошкодити шарніри — цілком реально. Якщо хочеться, щоб пристрій розкладався до стану великого планшета, краще обрати для себе трансформер або модель з дизайном 180 градусів.

Нашкодити може надто часте закривання. Навіть у найнадійніших кріплень ресурс обмежений, тож не варто спеціально перевіряти їх на міцність. Замість цього — просто «гасити» екран, коли доводиться покидати робоче місце і не хочеться, щоб хтось побачив вміст браузера та додатків.

Експлуатація в ліжку

Хто ж не любить зручно вмоститися в ліжку з лептопом та увімкнути улюблений серіал? Такий відпочинок допомагає зняти нервову напругу, неабияк підіймає настрій. Втім, є у нього й зворотний бік, який полягає у негативному впливі на техніку. Лептоп перегрівається через проблематичність повітрообміну. М’які поверхні (ковдра, матрац, плед) «блокують» вентиляційні отвори та заважають відведенню тепла. До того ж на текстильних виробах завжди є мікрочастинки пилюки. Їхнє потрапляння всередину ноутбука тягне за собою неприємні наслідки: засмічуються вентилятори, погіршується ефективність роботи системи охолодження.

Їжа та напої поряд з ноутбуком

Важко навіть уявити, скільки ноутбуків «померло» лише через потрапляння рідини всередину. Намокання внутрішніх компонентів — одна з найчастіших причин звернення до сервісних центрів. Невелика кількість кави, соку чи супу може стати фатальною для таких чутливих запчастин, як процесор, графічний адаптер, материнська плата.

Відмова від перекусів та чаювань поряд з портативним комп’ютером — найдієвіший спосіб мінімізації ризиків. Звісно, можна використовувати захисну накладку для клавіатури, але її ефективність — під питанням.

Ігнорування технічного обслуговування

Здавалося б, навіщо проводити ТО ноутбука, якщо він працює стабільно? Але якщо роками не згадувати про обов’язкові операції для підтримки працездатності, можна довести девайс до плачевного стану.

В списку маніпуляцій, яких час від часу потребує кожен лептоп:

  • очищення від пилу за допомогою спеціальної щітки або пилосмока з щілинною насадкою;
  • видалення бруду, який накопичився на лопатях вентиляторів;
  • заміна термопасти;
  • перевірка стану системи охолодження;
  • видалення файлів, які засмічують систему;
  • перевірка на наявність небезпечного програмного забезпечення.

Найкраще, що можна зробити для свого ноутбука, — доглядати за ним як слід, адже дбайливе ставлення дарує йому додаткові роки життя.