Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові погасили поштову марку, яку намалювали за допомогою штучного інтелекту

Марка присвячена народному художнику України Івану Марчуку

Фото “Укрпошти”
Фото “Укрпошти”

У понеділок, 22 травня, у Львівській ОВА відбулася процедура спецпогашення поштової марки «Іван Марчук — геній України». Івану Марчуку — 87 років, його творчий доробок — п’ять тисяч мистецьких робіт.

Іван Марчук — лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, кавалер ордена Свободи, володар відзнаки Президента України «Національна легенда України», почесний член «Золотої гільдії» Міжнародної академії сучасного мистецтва у Римі. У 2007 році включений до британського рейтингу газети The Daily Telegraph «Сто геніїв сучасності».

Як повідомив на брифінгу під час погашення марки громадський діяч, автор ідеї випуску марки на честь народного художника Юрій Котик, мета випуску нової поштової марки — прославлення у світі видатних українців. «Ми його називаємо маестро мистецтва, — продовжує розмову Юрій Котик. — Цю марку створив народний художник Володимир Козюк за допомогою штучного інтелекту. Ще одна унікальність цієї марки — це перша поштова марка в Україні, можливо перша у Європі, де за основу взято картину, яку створив штучний інтелект».

На марці зображено портрет художника Івана Марчука на фоні неба, де літають птахи. Напис — «Іван Марчук — геній України» і його життєве кредо: «Люди, поспішайте робити добро». Тираж марки — тисяча примірників. Вона призначена не для продажу з метою відправлення кореспонденції, а для презентів почесним гостям, іноземним делегаціям.

Схожі новини