Передплата 2024 «Добре здоров’я»

34 хорових колективи виконають «Боже великий, єдиний» та «Ой, у лузі червона калина»

  • 16.05.2023, 13:47
  • 1 179

Всеукраїнський фестиваль хорової музики «Жайвір скликає друзів»

Афіша
Афіша

27−28 травня у Львові відбудеться Фестиваль хорової музики «Жайвір скликає друзів», який вже 18 років є однією з мистецьких візитівок на культурній мапі міста.

Усіх поціновувачів хорового співу чекають у Львівському національному університеті імені Івана Франка (вул. Олександра Фредра, 1, камерна сцена). Цьогоріч участь у Фестивалі візьмуть 34 хорових колективи з усієї України:

  • Слобожанщини,
  • Поділля,
  • Галичини,
  • Волині.

«Лунатиме духовна музика, твори українських композиторів та сучасна музика. Хоровий фестиваль „Жайвір скликає друзів“ має за мету стати майданчиком можливостей, особливо для колективів, які приїдуть з прифронтових територій. Перебування у колі однодумців, нові знайомі, спільне музикування демонструє, що хор, це модне, сучасне унікальне полівекторне мистецтво, яке об'єднує засобами музики, співу (як відомо, музика — мова зрозуміла усім, яка не потребує перекладу), опираючись на традиції, вплітаючи сучасність, виховує патріотичну національно спрямовану особистість», — розповіли організатори Фестивалю.

Усі колективи спільно виконуватимуть «Боже великий, єдиний» М. Лисенка, «Ой, у лузі червона калина» С. Чарнецького.

У зв’язку з воєнним станом у державі та повномасштабним вторгненням цьогорічний фестиваль не є конкурсом, проте програмні вимоги фестивалю зберігаються традиційними, а саме: твір духовної музики, обробка української народної пісні, твір сучасного композитора; обов’язковим до виконання є твір патріотичного спрямування.

Гостем фестивалю є Камерний хор Львівської опери під орудою Вадима Яценка, концерт якого відбудеться 28 травня о 16.00. Микола Дилецький, Дмитро Бортнянський, Артемій Ведель, Степан Дегтярьов — велетні української музики XVII-XVIII століття, іменам яких ми сьогодні повертаємо їхню заслужену славу. Отже, у виконанні Камерного хору Львівської опери звучатиме українська хорова музика епохи бароко та класицизму.

Схожі новини