Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україна хоче отримати від союзників винищувачі, — радник міністра

  • 16.05.2023, 11:45
  • 392

Україна сподівається отримати від союзників від 40 до 50 літаків F-16 і сформувати з них три або чотири ескадрильї

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Про це повідомив радник міністра оборони Юрій Сак.

Свій зазначив, що Україна хоче отримати від 40 до 50 F-16 в цілому, сформувавши три або чотири ескадрильї для захисту свого неба від російських бомбардувань.

За його словами, потреба у сучасних літаках посилилася після того, як у березні російські ВПС почали часто використовувати керовані бомби. Наразі Україна не має «нічого, щоб зупинити» російські літаки, які їх переносять, додав Сак.

«Усі розуміють, що ця тема назріла для обговорення. Ніхто не говорив, що це неможливо. Якщо порівняти з тим, що було три місяці тому, коли ми ще боролися за танки, то сьогодні всі говорять про коаліцію винищувачів — це дуже багатообіцяючий знак», — зауважив Сак.

«Ми розуміємо, що наша протиповітряна оборона не буде повною без винищувачів, F-16», — додав він.

Сак наголосив, що президент Володимир Зеленський хоче, аби питання бойових літаків було головним на порядку денному саміту G7 у Хіросімі і на саміті НАТО у Литві у липні. Президент України отримав «запевнення» від західних лідерів під час свого останнього європейського турне, що вони обговорять це питання найближчими днями.

Хоч Британія, Італія, Франція та Німеччина не можуть запропонувати F-16, Сак запевнив, що «вони мають важливий голос у міжнародній коаліції», і Україна хотіла б, аби вони заохочували таких союзників, як США і Туреччина.

Схожі новини