Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Жоден із кандидатів не отримав понад 50% голосів: у Туреччині не обрали президента

  • 15.05.2023, 13:15
  • 648

Громадяни країни обирають президента та 600 депутатів парламенту

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Відтак станом на 11:00 ранку, 15 травня, у Туреччині опрацювали 98,38% голосів на виборах президента країни. Жоден із кандидатів не отримав понад 50% голосів виборців.

Чинний президент країни Реджеп Таїп Ердоган отримав 49,42% голосів. Тим часом лідер Республіканської народної партії Кемаль Киличдароглу здобув — 44,95% голосів.

Кандидат від правого Альянсу предків Сінан Оган отримав 5,2%.

Остаточні результати першого туру оголосять через кілька днів, коли порахують бюлетені на закордонних дільницях.

Та навіть теоретично жоден з кандидатів вже не набере 50% голосів. Отож, президентські перегони визначать переможця у другому турі 28 травня.

Явка виборців становила 88,84%, що встановило рекорд в історії Туреччини. Загалом у країні були 191 885 урн для голосування. У Туреччині та закордоном проголосували понад 64,1 млн виборців. Майже 4,9 мільйона людей голосували вперше.

На парламентських виборах за партію Народний альянс віддали голоси 53,9% виборців, за опозиційний Національний альянс проголосували 32,1%.

Голова ЦВК Туреччини Ахмет Єнер заявив, що негативних моментів у ході голосування зафіксовано не було. Виборцям видали 2 бюлетені: за президента та депутатів. ЦВК Туреччини вжила необхідних заходів для проведення голосування в 11 провінціях країни, які постраждали від лютневих землетрусів.

Чинний президент Реджеп Таїп Ердоган віддав свій голос в одному з районів Стамбула, а після того вирушив до Анкари. Його опонент, основний кандидат від опозиції Кемаль Киличдароглу, та третій кандидат Сінан Оган голосували в Анкарі.

Нинішні вибори називають історичними, подією глобального масштабу. Після двадцяти років правління в країні Партії справедливості та розвитку під беззмінним головування Ердогана (11 років прем'єрства та 9 років президентства), опозиційний лідер має шанс на перемогу.

Попри досягнення Партії справедливості та розвитку і її лідера за ці два десятиліття запит у суспільстві на зміну влади досить високий. Це кілька років тому довели вибори очільників Стамбула, Анкари та інших великих міст, де мери представляють опозицію.

Екзит-поли ЦВК у країні не робить. Остаточні підсумки будуть 19 травня в офіційній газеті.

Схожі новини