Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Туреччині розпочались вибори президента

  • 14.05.2023, 12:30
  • 899

У неділю, 14 травня, в Туреччині проходять президентські вибори, головними фаворитами на яких є чинний глава держави Реджеп Ердоган і опозиціонер Кемаль Киличдароглу

Вибори у Туреччині. Фото з відкритих джерел
Вибори у Туреччині. Фото з відкритих джерел

Про це повідомляє «Європейська правда».

Одночасно з президентськими виборами у неділю в Туреччині проходять і парламентські.

Голосування на дільницях почалося о 8 ранку і завершиться о 17:00. Медіа заборонено повідомляти про часткові результати до 21:00 за місцевим часом, який збігається з київським. Екзит-поли не проводять.

Опитування громадської думки напередодні виборів вперше за 20 років перебування на посаді Ердогана показали відставання чинного президента від свого головного опонента, Кемаля Киличдароглу.

Киличдароглу — 74-річний лідер лівоцентристської Республіканської народної партії (CHP) і спільний кандидат від об'єднаного опозиційного альянсу. Вперше за багато років опозиції вдалося максимально об'єднатися. Шість найбільших опозиційних партій висунули єдиного кандидата — такого не було ще ніколи.

Якщо жоден з кандидатів не набере понад 50% голосів, президентські перегони визначать переможця у другому турі 28 травня.

Вибори відбуваються через три місяці після того, як землетруси на південному сході Туреччини забрали життя понад 50 тисяч людей, а також на тлі економічної кризи, у якій критики звинувачують неправильне управління керівництва країни.

Схожі новини