Передплата 2024 «Добра кухня»

НАТО полює на російські кораблі, — ЗМІ

  • 06.05.2023, 10:30
  • 768

Союзники з Організації Північноатлантичного договору посилюють моніторинг підводних човнів після того, як стало відомо, що рф наносить на карту критичні підводні активи Європейського союзу та США

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Основну частину 12-денних навчань, у яких беруть участь 12 країн НАТО, присвятили вистеженню уявного ворожого підводного човна біля берегів Норвегії та Ісландії. російські підводні човни потенційно можуть порушити там безпеку комерційного судноплавства або намагатися перерізати військові маршрути, якими США поставляють техніку та зброю до Європи.

Відомо, що росіяни також можуть влаштовувати диверсії на підводних кабелях.

Про збільшення активності росіян в Атлантиці, яке свідчить про те, що рф «може націлитись на підводні кабелі», нещодавно заявив помічник генерального секретаря НАТО з розвідки та безпеки Девід Каттлер. Він вважає, що російські кораблі складають карти критично важливої інфраструктури країн блоку, готуючись до ударів по підводних об'єктах у Європі та Північній Америці.

Побоюючись таких атак, Польща посилює військовий захист енергетичної інфраструктури в морі. Уряд Польщі схвалив проєкт закону, який дозволить військовим потопити ворожий корабель, якщо він буде націлений на ключовий газопровід з Норвегії через Балтійське море.

За більш ніж рік війни в Україні Чорноморський флот росії втратив флагман — крейсер «Москва», не зміг втримати острів Зміїний і вже не раз пропустив напад водних безпілотників у Севастополі. Та у війні не використовували російський підводний флот, і країни НАТО не знають, яку загрозу він має.

Схожі новини