Передплата 2024 ВЗ

УГКЦ претендує на користування Почаївською лаврою

  • 01.05.2023, 19:30
  • 2 725

Українська греко-католицька церква (УГКЦ) претендує на молитовну та фізичну присутність у Почаївській лаврі у Тернопільській області, яку зараз орендує упц мп

Почаївська Лавра. Фото із мережі
Почаївська Лавра. Фото із мережі

Про це заявив речник УГКЦ Ігор Яців.

«Позиція нашої церкви базується на історичних джерелах, що в Почаївській лаврі молилися греко-католики. Греко-католики були насильно вигнані зі всієї лівобережної частини України за царської росії. Почаївську лавру ми не залишали добровільно», — наголосив він.

Йдеться про період 1712−1831, коли Почаївський монастир належав до греко-католицького чернечого ордену Святого Василія.

У 1712 році після поразки Петра Першого у Прутському поході православні ченці монастиря ухвалили юрисдикцію унійної церкви, розповів історик Олександр Булига.

В унійний період, за його словами, монастир активно розбудовували за підтримки польського магната Миколи Потоцького. Зокрема, звели головний храм — Свято-Успенський.

Та у 1831 році, коли Волинь вже 38 років була у складі російської імперії, Почаївський монастир знову віддали православним, оскільки частина ченців підтримала польське Листопадове повстання.

Яців пояснив, що йдеться не про право власності на комплекс споруд, а про можливість користуватися, але «на сталій основі як це відбувалось щодо упц мп, — на підставі договорів».

Та він запевнив: якщо держава не ухвалить позитивне для УГКЦ рішення — «хрестові походи» ніхто організовувати не буде.

«Ми просто засвідчили своє право там бути, щоб потім не вийшло, що ми мовчали, і тому нам нічого [не дали]», — зауважив речник УГКЦ.

Окрім УГКЦ та упц мп, на Почаївську лавру також претендує Православна церква України. Та Міністерство культури ще не думало, як вирішити цю суперечку, але бачить можливості служінь різних церков на одній території.

Також міністр культури Олександр Ткаченко заявляв, що монахів упц мп виселятимуть із Почаївської лаври через суд.

Тим часом ПЦУ вважає Почаївську лавру православною святинею.

Про це заявив Митрополит Тернопільський і Кременецький Православної церкви України Нестор.

«І сьогодні, і в радянський період, і коли Галичина була під Польщею, — всі ці часи лавра завжди сприймалася як православна святиня», — зауважив Нестор.

На його думку, у контексті майбутнього Почаївської лаври з позиції минулого, то це «викличе нові міжконфесійні протистояння та сварки».

«Не впевнений, що греко-католицька церква довго зможе штучно возити з Галичини паломників, якщо не буде підтримки на місці», — вважає Нестор.

Схожі новини