Передплата 2024 «Добра кухня»

Лубінець радить брати паспорти на тимчасово окупованих територіях України

  • 01.05.2023, 11:45
  • 808

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець радить українцям на окупованих територіях брати російські паспорти, щоб вижити, або будь-яким способом виїхати із окупованої території

Дмитро Лубінець. Фото із мережі
Дмитро Лубінець. Фото із мережі

Про це Лубінець заявив в ефірі телемарафону.

Омбудсмен вважає, що указ президента рф володимира путіна, який дозволяє депортувати з окупованих територій українців, які не взяли паспорти росії, «скерований не на депортацію українців», а на узаконення примусової паспортизації.

«Насправді я думаю, що всі громадяни України, які відмовляться від російського паспорта, їх просто заарештують. І це буде окрема категорія цивільних заручників, яких рф буде тримати в полоні, в ув’язненні на своїй території або на тимчасово окупованій території України…

Я б порадив брати російський паспорт, все ж таки для себе ухвалити рішення вижити. Це найголовніше. Ми розуміємо, що це відбувається під тиском, фізичним тиском. Тому взяти паспорт, вижити, дочекатися, коли ми звільнимо цю територію. Після цього, зараз напрацьовують відповідний закон, офіційно відмовитися від цього паспорту і повернутися до нормального життя.

Або для себе ухвалити рішення і виїжджати з цієї території в будь-який спосіб через будь-яку територію інших країн, але просто звідти виїхати. Ми розуміємо, що це зараз виживання на цій території", — пояснив він.

Лубінець наголосив, що Україна не визнає російський паспорт «як елемент скоєння злочину нашими громадянами».

«У нас були такі заяви, що будь-хто, хто взяв російський паспорт на тимчасово окупованій території, ми повинні до нього застосувати якісь важелі впливу, можливо, навіть кримінального характеру. Я категорично проти цього. Наші громадяни це роблять задля того, щоб вижити. Інша справа, хто бере в цьому участь безпосередньо, організовує цей процес», — наголосив він.

Схожі новини