Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Маківці відзначили 108 років боїв за Карпатський перевал

На вшанування пам’яті героїв Карпати відвідали понад сорок громадських діячів Львова та кількасот школярів зі Стрийського району

Фото автора
Фото автора

У неділю, 30 квітня, на історичній горі Маківці, що у Стрийському районі Львівщини відзначили 108-у річницю боїв за цю гору за та весь Карпатський перевал.

Понад сорок громадських та політичних діячів Львова та області, представників духовенства, волонтерів вшанували незламних героїв, які полягли в битві - Українських січових стрільців. Серед загиблих за Маківку — хлопці віком 17−30 років. На Маківці поклали квіти до монумента, запалили лампадки пам‘яті, відправили молебень, співали українських пісень…

Маківка — своєрідне патріотичне паломництво серед галичан. На заходи вшанування героїв, які полягли у боях за гору, школярі зі всієї області, яких привезли автобуси «Школярик», йшли на історичну гору п’ять кілометрів пішки. З собою молодь несла синьо-жовті стяги, а жителі місцевих сіл — церковні хоругви. Повсюди лунали гасла «Слава Україні! Героям Слава!». Були одягнені в національні строї.

Голова Славської ОТГ Володимир Бега зазначив під час урочистостей, що 108 років тому ворожа орда намагалася захопити Україну та Карпатський регіон. Але завдяки мужності наших героїв орда була знищена. «Тепер до нас знову прийшла ворожа орда, тож треба брати до рук зброю, захищати свої кордони країни, — каже пан Володимир. — Об‘єднаємося, допомагаємо фронту і очікуємо на перемогу та віримо в ЗСУ».

Як розповів у коментарі для «ВЗ» львівський історик та громадський діяч Микола Посівнич, це був важливий історичний бій за українську державу. «Бої на Маківці - історичний момент, коли українці організувалися у військові підрозділи — легіон Українських січових стрільців зі своєю українською символікою, назвою та традиціями, — наголошує історик. — Були сформовані перші добровольці. Як і тепер українська громада збирала гроші на їхнє утримання та військове забезпечення. Це будо в роки Першої світової війни, коли точилися бої за Карпатський перевал. На Маківці полягло близько 600 бійців. Лінія фронту була чималою».

Бої за Маківку точилися з 29 квітня по 4 травня 1915 року на східному фронті між підрозділами Австро-Угорської 55-ї піхотної дивізії Фон Фляйшнера (до складу якої входили 7 сотень 1-го та 2-го куренів УСС) та російською піхотною дивізією генерала Альфтана. Мета ворога — заволодіти горою з метою контролю над селом Козьова. Внаслідок величезних втрат російські війська не змогли продовжити наступ і через тиждень змушені були поспішно відступати перед австрійськими підрозділами, що підійшли.