Передплата 2024 ВЗ

Міський голова Дрогобича залишився без заступників

Цього тижня депутати Дрогобицької міської ради позбавили посад трьох осіб, які входять до складу керівної верхівки мерії - першого заступника міського голови Ігоря Германа, заступника з питань діяльності виконавчих органів, керуючого справами виконкому Володимира Коцюбу та заступника з господарських питань Романа Москалика

Якось несподівано все сталося

У завчасно оприлюдненому порядку денному сесії міськради, яка відбулася 27 квітня ц.р., про обговорення звітів згадуваних заступників, які згодом стали підставою для оголошення їм недовіри, не йшлося. Порядок денний, як інформує пресслужба Дрогобицької мерії, було змінено у день проведення сесії. Депутати, поставивши питання руба, зажадали, аби всі три заступники міського голови відзвітувались за виконану роботу. Заступники, своєю чергою, не побажали «наживо» поспілкуватись із депутатами. Відмову мотивували тим, що за свою роботу вони вже відзвітувались. Як перед громадою, так і перед депутатами. Справді, відповідні тексти звітів всіх трьох заступників оприлюднено на сайті Дрогобицької міськради. Але депутати, наполігши за запропонований ними формат спілкування, побажали отримати від заступників міського голови детальнішу, ніж вже оприлюднену на сайті, інформацію про виконану ними роботу. Оскільки жодна із сторін на поступки не погодилась, конструктивної розмови не вийшло. Близько трьох годин тривало таємне голосування, за результатами якого Ігорю Герману, Володимиру Коцюбі та Роману Москалику висловлено недовіру. Посадовцям оголошено про дострокове припинення повноважень на керівних посадах.

Не вперше у місті Котермака «імпічменти» оголошують

… Дрогобицькі депутати не вперше, користуючись наданим законом правом, відправляють у відставку головних посадових осіб мерії. Давно це було, але не забулось. Спочатку дана неприємна процедура була застосована щодо міського голови Миколи Гука, якого обранці територіальної громади, зібравши більше двох третин голосів, відправили у відставку. Це відсторонення першої посадової особи міста від важелів управління громадою, яке в історію Дрогобича увійшло, як перша «криза влади», тривало недовго. Через деякий час тимчасово позбавлений влади голова, отримавши «сатисфакцію» у суді, повернув собі керівну посаду. Аналогічна, але вже у більш масштабних вимірах, історія повторилась у 2014 році. Тоді недовіру було висловлено не лише заступникам мера, як це сталося тепер, а й тодішньому міському голові та секретарю міськради. Знову здавалося, що в місті виникне криза влади. Але ж ні, до цього не дійшло. Депутати швидко обрали нового секретаря міської ради. Ним став теперішній керівник депутатської фракції НРУ у міськраді Роман Курчик. Але «царювати» до кінця каденції, яка в історію України увійшла як час, коли українці внаслідок мирних протестів на столичному Майдані повалили злочинний режим Віктора Януковича, йому не довелося. На свою посаду, як було постановлено відповідним судовим рішенням, повернувся відправлений у відставку попередній секретар міської ради. У статусі виконуючого обов’язки міського голови Дрогобича він керував містом до завершення тодішньої каденції - скликання депутатів та голови.

Як буде цього разу?

Все вирішиться найближчим часом. Не виключено, що Ігор Герман, Володимир Коцюба та Роман Москалик також, як і їхні попередники на керівних посадах, не погодившись із недавнім депутатським рішенням, опротестують його в суді. Найімовірніше, що так воно й станеться. Особливо у випадку із Володимиром Коцюбою, який до призначення на теперішню посаду заступника міського голови Дрогобича, не один рік працював помічником судді у Трускавецькому міському суді. Має відповідний досвід, розуміється на юридичних тонкощах. А раз так — сам може вирішити, чи вартує опротестувати у суді болюче для нього депутатське рішення.

Від редакції: коли матеріал вже був написаний, стало відомо, що всі три заступники міського голови Дрогобича, і Ігор Герман, і Володимир Коцюба, і Роман Москалик, із відповідними заявами, в яких опротестовуються депутатські рішення про їх звільнення, звернулись до суду.

Схожі новини