Передплата 2024 «Добрий господар»

Львівські медики першими в Україні зробили операцію на мозку притомному пацієнтові

  • 25.04.2023, 12:30
  • 901

Під час найважливішої частини втручання пацієнт мав бути при тямі

Фото Першого медичного об'єднання Львова
Фото Першого медичного об'єднання Львова

Надскладну операцію успішно зробили львівські нейрохірурги Лікарні Святого Миколая.

Їхній пацієнт — 15-річний Максим Волович з Тернополя. Із восьми років він має сильні епілептичні напади. Судоми спричиняла пухлина в мозку. Спровокувати черговий напад може будь-що: фізична активність чи прояв емоцій. Хлопчик, який до судом займався танцями і мріяв стати чемпіоном, навіть бігати більше не міг. Сміх чи сльози — теж могли спровокувати напад. Максим усе дитинство жив із суворими обмеженнями, під постійним наглядом мами, яка цілодобово пильнувала сина і боялася за його життя. Останніми роками юнаку стало важко говорити та запам’ятовувати.

З роками пухлина виросла і напади посилилися. Утворення почало тиснути на ділянки мозку, які відповідають за мову і рухи. Виник високий ризик паралічу правої половини тіла. Мама Максима звернулася до львівських лікарів.

Після ретельного обстеження вони вирішили, що єдиний шанс для Максима — це операція на мозку з пробудженням — AWAKE SURGERY.

«Далі тягти нема куди. Наріс набряк навколо. Є вже ознаки того, що ця пухлина добряче тисне і давить на мозок. Це ризик смерті. Тому однозначно потрібно це лікувати. Обов’язково потрібно видаляти», — зазначили медики.

Під час найважливішої частини операції — видалення самої пухлини — лікарям вдалося розбудити Максима. Це потрібно, аби контролювати його мову та рухи і не пошкодити ділянки мозку, що за них відповідають. Медики розважали Максима розмовами про його улюблених супергероїв коміксів та вигадані всесвіти і не давали хлопцеві заснути. Поки він говорив активність у ділянках, які відповідають за рухи кінцівками та мовлення, фіксували нейрофізіологи Mary Pavlyuk та Yulya Halii — Gerasymovych.

Операція тривала сім годин. Після неї Максим заговорив ще краще, ніж до втручання. Результати МРТ теж тішать: лікарям вдалося повністю видалити пухлину. Гістологічне дослідження підтвердило, що утворення було доброякісним. Відтак подальшого лікування пацієнт не потребує. Епілептичних нападів більше немає.

За тиждень після операції з пробудженням Максима виписують.

«Ми щасливі! Приїхали хворі, а їдемо здорові!», — каже його мама.

Максим тепер весь час усміхається і не втомлюється ділитися планами на майбутнє: хоче на спорт та мріє подорожувати .

За більш ніж рік команда Центру нейрохірургії Дитячої Лікарні Св. Миколая здійцснила рекордну кількість операцій — майже пів тисячі, що є найбільшим показником в Україні.

Схожі новини