Передплата 2024 ВЗ

Як правильно закликати весну

У Першому театрі відбулася прем'єра пісенного дійства «Джерегеля. ВеснянОчки»

Фото автора
Фото автора

Український народ споконвіку намагався жити в гармонії з природою і вважав, що зміна пір року — це не просто природне явище, це свого роду ритуал, і що весна сама не прийде, її обов’язково треба закликати, тобто, належним чином її розбудити, а зиму — провести.

Актори Першого театру вирішили реконструювати старовинні українські звичаї і створили новітній дівочий ритуал закликання весни — саме так визначили жанр дійства, яке представили на суд глядачів на стриху, або, як в театрі називають цей майданчик — «Під дахом», де створили справді затишну домашню атмосферу. Розвішані і розстелені строкаті й смугасті килимки і хідники цьому дуже сприяли. Тому логічно, що дійство увібрало в себе багато різноманітних фольклорних ритуалів: змагання, дражнилки, гаївки, веснянки, лічилки — весь цей дитячий та дорослий весняний фольклорний спадок українців актриси сплели в співочі джереґелі.

ВеснянОчки — своєрідний новітній дівчачий ритуал закликання весни не тільки фізичної, але й духовної. Актриси — учасниці цього ритуалу — назвали себе «Дзвіндівки» (дзвінкі дівки). І недаремно, адже не лише дзвінкі чисті голоси дівчат, але й свищики, дзвіночки, бубен та інші підручні засоби були задіяні під час виконання пісень.

Був момент, коли до закликання весни музичний режисер та режисер-постановник Богдана Бончук залучила глядачів, розділивши їх на кілька груп, кожна з яких імітувала голоси різних пташок («тьох», «дзінь» тощо). Взагалі, складалося враження, що глядачі є учасниками дійства, адже все відбувалося в безпосередній близькості до них, актриси ходили між рядами, іноді торкаючись когось руками чи спідницями. За словами Богдани Бончук, багато матеріалу для цієї постановки вона взяла з тих країв, звідки сама родом — з Полісся.

До створення ритуалу закликання весни були залучені актриси Ірина Занік, Катерина Мусієнко, Лариса Діденко (яка виступила і художнім керівником постановки), Надія Лисак, Анастасія Хавунка, Наталя Білан. Керівник проєкту — в.о. директора-художнього керівника Ірина Артим’як.
Загалом, «Джерегеля. ВеснянОчки» — життєствердний ритуал перемоги тепла над холодом, добра над злом, світла над темрявою.

Схожі новини