Передплата 2024 ВЗ

Індія припинила купувати зброю у росії, — ЗМІ

  • 22.04.2023, 10:00
  • 665

Індія призупинила постачання військової техніки до рф

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Вона намагається знайти механізм оплати, який не порушував би санкції США.

Відтак індійські платежі за російську зброю на суму понад 2 млрд доларів «застрягли» на рік, країна не може оплатити рахунок у доларах США, оскільки остерігається вторинних санкцій. Натомість рф не надала Індії 2 батареї систем ППО С-400.

росія є найбільшим постачальником зброї для Індії, яка потребує її через територіальні суперечки з Пакистаном та Китаєм.

Тепер через санкції Індія не може розплатитися з Росією доларами. рф ж відмовляється приймати платежі в рупіях через нестабільність курсу. Нью-Делі, своєю чергою, не хоче платити рублями — побоюється, щоб не зможе придбати достатню кількість російської валюти за справедливим курсом.

Індія пропонувала рф інвестувати ці рупії в індійську економіку, але в Москві не погодилися.

Одним з можливих рішень, пише Bloomberg, могло б стати використання євро і дирхамів, які використовуються для оплати російської нафти. Однак використання цих валют для оплати озброєнь може спричинити реакцію з боку США та призвести до збільшення витрат через несприятливий для Індії обмінний курс.

Є ще ідея розплатитися за зброю індійськими товарами, відзначає видання. Втім, вона важко реалізовується, оскільки російський експорт до Індії значно перевищує імпорт з неї.

Відсутність постачання деталей і запасних частин є важливою проблемою для Індії, оскільки у неї на озброєнні перебувають понад 250 винищувачів Су-30, понад 1,2 тис. танків Т-90 і 7 субмарин російського виробництва.

Схожі новини