Передплата 2024 «Добре здоров’я»

росія використовує секретну систему для блокування роботи Starlink в Україні, — ЗМІ

  • 19.04.2023, 12:15
  • 748

рф намагається блокувати доступ ЗСУ до Інтернету через Starlink

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

За даними медіа, росія місяцями експериментувала зі своїми системами радіоелектронної боротьби «Тобол», намагаючись порушити передавання даних Starlink в Україні.

Згідно із висновками, програма, «нібито розроблена для захисту супутників кремля, може бути застосована для атаки на супутники, які використовують його супротивники».

Компанія SpaceX, якій належить Starlink, відмовилася від коментарів. Минулої весни Маск коротко прокоментував спроби рф атакувати цю технологію, зазначивши, що, хоча Starlink продемонстрував свою стійкість до таких спроб «глушіння і злому», росіяни, схоже, активізують свої зусилля.

Речник Міністерства оборони України Костянтин Жура заявив, що у Києві знають про зусилля рф і «вживають заходи для їх нейтралізації». Посольство рф у Вашингтоні не відповіло на запит про коментар.

Наразі невідомо, чи були перебої в роботі Starlink, про які повідомляли в Україні, результатом російських експериментів з «Тоболом» або іншими засобами глушіння, наприклад «Тірада-2».

Аналітики виявили щонайменше сім комплексів «Тобол» в Росії, всі вони розташовані поруч з об'єктами, що використовуються для відстеження супутників.

У документі розвідки США йдеться про три місця у росії, де розташовані системи радіоелектронної боротьби «Тобол», де були випробування — один під москвою, один поблизу Криму і ще один у калінінграді - є найближчими до України, що робить їх придатними для атаки українських засобів зв’язку.

«Схоже, що зона їхнього покриття охоплює всю Україну», — наголосив директор із програмного планування фонду «Безпечний світ» Браян Віден.

Схожі новини