Передплата 2024 «Добра кухня»

кремль намагається показати росію рівноправним оборонним партнером Китаю, — аналітики

  • 15.04.2023, 08:55
  • 543

рф розпочала навчання Тихоокеанського флоту, щоб продемонструвати свою військово-морську міць та сподобатися Китаю напередодні візиту міністра оборони Китаю Лі Шанфу з 16 по 18 квітня

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

У Міністерстві росії заявили, що міністри обговорять двосторонню оборонну співпрацю, а також регіональну та глобальну безпеку. 14 квітня міністр закордонних справ Китаю Цінь Ган заявив що його країна не продаватиме зброю рф й регулюватиме експорт до росії товарів, які мають подвійне цивільне та військове призначення.

Ці коментарі є продовженням зусиль Китаю щодо риторичного применшення своєї підтримки рф та демонстрації того, що є межі «безмежного» партнерства, про яке рф та Китай оголосили перед повномасштабним вторгненням в Україну.

Міністерство оборони росії оголосило, що російські військові перевели Тихоокеанський флот Східного військового округу у вищу ступінь бойової готовності. Начальник Генштабу РФ Валерій Герасимов заявив, що частини Тихоокеанського флоту матимуть бойові навчання.

«Перевірка бойової готовності Тихоокеанського флоту, ймовірно, має на меті послати сигнал Китаю, що рфпідтримує китайські цілі безпеки в Тихому океані, і що росія залишається рівноправним військовим партнером, який може діяти як тихоокеанська держава, попри деградацію російської військової могутності в Україні», — йдеться у звіті аналітиків.

В інституті також допускають, що кремль має намір використати перевірку боєготовності Тихоокеанського флоту, щоб спробувати стримати подальшу підтримку України з боку Японії напередодні зустрічі «Великої сімки», яка відбудеться 19−21 травня.

«Шойгу заявив, що російські війська оголосили, що перевірки бойової готовності мають на меті відпрацювати методи запобігання розгортанню сил противника в південній частині Охотського моря та відбити висадку десанту на південні Курильські острови і Сахалін. Це два сигнали для Японії, яка претендує на частину архіпелагу, захопленого Радянським Союзом наприкінці Другої світової війни», — наголосили експерти.

Також Східний військовий округ рф нещодавно розмістив батарею ракетних комплексів берегової оборони «Бастіон» на острові Парамушир у північній частині окупованих Росією японських Курильських островів, що, за оцінкою аналітиків, може бути попередженням Японії про подальшу підтримку України.

«росія, ймовірно, має намір використовувати військову присутність у північній частині Тихого океану для посилення побоювань щодо військової ескалації у відносинах з Японією, щоб запобігти подальшій підтримці України під час зустрічі „Великої сімки“ в Хіросімі», — додали аналітики.

Схожі новини