Передплата 2024 ВЗ

Уперше без кирила, у лоні ПЦУ

Цей рік для парафіян церкви Святого Пророка Іллі з Трускавця — історичний

Церква Святого Пророка Іллі
Церква Святого Пророка Іллі

Нарешті після довгих вагань завершився процес виходу даної церковної громади з-під підпорядкування мп та приєднання до ПЦУ.
9 квітня ц.р. віряни з Трускавця звернулися до Митрополита Львівського ПЦУ Макарія (Малетича) з проханням прийняти їх в лоно канонічної православної церкви України. Окреме звернення, в якому також йшлося про бажання влитися до складу ПЦУ, до митрополита Макарія подав отець-настоятель храму Олег Федак.

У Трускавецькій міській раді, де, як інформує пресслужба, після оголошеного рішення-бажання православних вірян відокремитись від московського патріархату оперативно зібралися голови депутатських фракцій.

Річ у тому, що на курорті питання церковного відокремлення від москви із перших днів повномасштабної війни росії проти України перебувало на контролі місцевої влади. Тут не тільки чудово розуміють усі виклики та загрози, які на території громади своїм функціонуванням створювала керована з ворожого центру впливу парафія, а й робили все, щоб нівелювати небезпеку замаскованої ворожої присутності. Тому відверто радіють, що, врешті-решт, позбулись того впливу.

Не так легко це далося. Тривалим та звивистим виявився процес відходу. Ще торік, розглянувши це питання на сесії міської ради, депутати прийняли рішення застосовувати виключно демократичні методи впливу у всьому, що має стосунок до функціонування парафії. Через це шлях виходу з-під ворожого впливу «розтягнувся» у часі. Давним-давно, як стверджують прихильники силового методу, можна було це питання вирішити: бо ж війну маємо.

Часом так і потрібно діяти — рішуче та безкомпромісно. Але не завжди. На курорті проблему повернення до правдивого джерела «овець, які заблукали», вирішили по-доброму. Без мітингів та прокльонів, без силових захоплень. І свого добилися. Не лунає більше під час богослужінь у храмі святого Пророка Іллі ім'я кирила. Дуже символічно та обнадійливо, що сталося це у переддень Великодня!

Відтепер на території Трускавця функціонує чотири підпорядковані ПЦУ православні парафії. Ще дві є у селах Доброгостів та Станиля. Всього в ОТГ зареєстровано 6 парафій ПЦУ.

Схожі новини