Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Місячна зарплата «Помічника ветерана» — 16 тисяч гривень та статус престижної професії

Пілотні проєкти обіцяють запустити в кількох областях України вже у травні цього року

З травня на Львівщині запрацює інститут помічника ветерана, що передбачає допомогу ветерану «під ключ». Йдеться про психологічну реабілітацію, медичне обслуговування, освіту й працевлаштування, підтримку в започаткуванні і розвитку ветеранського підприємництва, забезпечення житлом, соціальні гарантії… Роль помічників — допомогти ветеранам подолати бюрократичні сходинки, аби отримати необхідний соцзахист.

«Помічник ветерана» — пілотний проєкт Міністерства ветеранів України, який запрацює у Львівській, Вінницькій, Миколаївській та Дніпропетровській областях.

Як повідомив для «ВЗ» заступник голови Львівської ОВА Іван Собко, у цих містах створять сервісні офіси, де працюватимуть помічники ветеранів та допомагатимуть у вирішенні усіх запитів захисників.

«Ідея полягає у тому, щоб допомогти нашим захисникам і захисницям на етапі переходу від військової служби до мирного життя, — каже чиновник. — Проєкт передбачає запровадження професії «Помічник ветерана». Помічники зароблятимуть на місяць 16 тисяч гривень.

Вони допомагатимуть ветеранам, їхнім сім'ям та родинам полеглих воїнів взаємодіяти з усіма державними й недержавними інституціями, щоб швидко та легко отримати необхідні послуги".

Помічників ветерана готуватимуть при центрах ветеранського розвитку (на базі визначених закладів вищої освіти). Для цього будуть розроблені спеціальні навчальні програми, аби підготувати фахівців, які супроводжуватимуть ветеранів війни та членів їхніх родин.

Міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна повідомила на презентації проєкту у Львові, що кандидати у помічники ветерана повинні відповідати кільком вимогам — мати українське громадянство, володіти українською мовою, проживати у територіальній громаді, де запровадять пілотний проєкт, мати освіту не нижче молодшого бакалавра. За її словами, один помічник відповідатиме за певну кількість ветеранів у громаді. У планах пілотного проєкту — підготувати 400 помічників.

«Українське суспільство має бути готовим до масового повернення наших воїнів після здобуття перемоги у війні та якісної реінтеграції їх до мирного життя у своїх громадах. Завдяки цьому проєкту кожен захисник та захисниця матимуть усі можливості для самореалізації в мирному житті», — підсумувала міністерка.

Схожі новини