Передплата 2024 «Добрий господар»

Україна може втратити перевагу у «війні дронів», — ЗМІ

  • 11.04.2023, 20:15
  • 1 421

рф незабаром зможе ефективно боротися з популярними моделями дронів, які використовують українські військові, здолавши так перевагу України

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Українські військові використовують дрони на лінії фронту. Без них утримати Бахмут на Сході було б набагато складніше, а може, і взагалі неможливо, стверджує британське видання. Проте останнім часом занепокоєння в Україні спричиняє те, що росіяни вже незабаром зможуть успішно збивати найпопулярніші моделі дронів, які використовують українці. Йдеться про безпілотники китайського виробника DJI.

За даними українських операторів дронів, з якими розмовляла The Guardian, вже через три-чотири місяці DJI не можна буде використовувати, через те, що росіяни навчились ефективно їх глушити. Це означає, що Україні доведеться терміново шукати замінники у галузі, яка за 14 місяців війни розвивалась, мабуть, найбільш динамічно.

Китай ще рік тому заборонив використання дронів DJI у військових цілях. Але на практиці їх у великих кількостях закуповують донори з Європи та США і перевозять через кордон. Ці БпЛА виявилися найефективнішими для розвідки на місцевому рівні, їх також можна легко модифікувати для скидання гранат з повітря. Утім, військові повідомляють, що дрони DJI поступово втрачають свою ефективність, бо російські засоби радіоелектронної боротьби зменшують їхній радіус дії.

У Бахмуті, де видимість обмежена руїнами будівель, загін безпілотників може покривати лише кілька сотень метрів, тоді як раніше їхня дальність становила у 10−20 разів більша.

«У Миколаєві ми могли покрити 15 км, а в Бахмуті лише 500 метрів — і навіть ці 500 метрів важко здолати двома безпілотниками», — зазначив оператор безпілотників.

Бойові втрати дронів також значні, насамперед проблемою є «дружній вогонь», адже знервована піхота знає, що присутність безпілотника у повітрі може бути передвісником влучного удару артилерії. Іноді дрон не протримується і дня, іноді може зберігатися кілька місяців, додали оператори безпілотників.

Зниження ефективності українських дронів стане загрозливою проблемою на полі бою. І, отже, військові ЗСУ взялися тестувати інші види БпЛА, повідомляє The Guardian, серед яких українські безпілотники Windhover, які мають більший радіус дії. Хоча тризубий шестироторний пристрій розроблявся ще до війни, саме зараз його почали активно тестувати військові.

За прогнозами фахівців, для заміни DJI на передовій потрібно поєднати розвідувальні БпЛА більшого радіусу дії, як-от Leleka-100, який коштує близько 50 тис. дол. і має радіус дії до 100 км, з дронами-камікадзе типу FPY — легкими, високошвидкісними гоночними дронами з прикріпленими бомбами, якими керують через гарнітуру.

Схожі новини