Передплата 2024 ВЗ

У Європі люди вживали наркотики ще 3 тисячі років тому: свідчення

  • 07.04.2023, 20:30
  • 782

На острові Менорка, який належить Іспанії, майже 3000 років тому люди вживали галюциногени

Зразки волосся, яке аналізували. Фото науковців
Зразки волосся, яке аналізували. Фото науковців

Науковці проаналізували волосся з поховання на острові Менорка. Аналіз засвідчив, що стародавні людські цивілізації використовували ліки з різних рослин. Відтак це найстаріше в Європі пряме свідчення того, що люди приймали галюциногенні препарати.

Дослідники виявили, що ці ліки могли викликати делірій — стан свідомості людини, що характеризується зниженням здатності зосередити увагу, порушеним сприйняттям і мисленням, та галюцинації.

Такий висновок вони зробили, дослідивши ознаки людської діяльності в печері Ес-Каррікс, що розташована на південно-західній стороні Менорки. У цій печері знайшли понад 200 людських могил. Відомо, що до 800 року до нашої ери вона служила ритуальним і похоронним місцем упродовж приблизно 600 років.

Науковці виявили, що речовини, які були досить сильними, могли використовувати як частину ритуалів у печерах. У цьому, ймовірно, брали участь шамани, які були здатні контролювати побічні ефекти рослинних ліків.

Аналіз волосся, яке було пофарбоване у червоний колір під час стародавніх ритуалів, могло належати більш ніж одній людині, виявив три психоактивні речовини. Разом із атропіном і скополаміном, що викликають галюцинації, учені виявили ефедрин, який підвищує енергію та пильність.

У печері також знайшли контейнери зі спіралеподібними мотивами, вирізаними на кришках. Деякі вчені вважають, що ці мотиви відображають «змінені стани свідомості» людини, яка перебуває під впливом галюциногенів.

Попередні свідчення доісторичного вживання наркотиків у Європі ґрунтувалися на непрямих доказах. Зокрема — лікарських рослинах у художніх зображеннях.

Схожі новини