Передплата 2024 «Добра кухня»

Польщу підозрювали у підриві «Північних потоків», — ЗМІ

  • 04.04.2023, 15:15
  • 609

Серед можливих організаторів диверсії на російських газопроводах «Північні потоки» в Балтійському морі підозрювали Польщу, та країна це категорично заперечує

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Зокрема, йдеться про роль, яку 3 підриві «Північних потоків» могло зіграти судно «Андромеда» — його, за даними ЗМІ, нібито орендували у польської компанії. Воно належить двом українцям.

«На основі початкових висновків німецького розслідування офіційні особи пошепки говорять про потенційну причетність польського або українського уряду до нападу», — йдеться у ЗМІ.

Як пише видання, можливий мотив Польщі полягав у тому, що вона була серед найбільших критиків «Північних потоків» від початку їхнього створення наприкінці 1990-х років.Радник президента Польщі з питань зовнішньої політики Марчін Пшидач в інтерв'ю виданню закликав до обережних висновків. Він погодився, що «Андромеда» може бути ключовою в розслідуванні диверсії, але вважає, що цю зачіпку могла підлаштувати РФ.

«Це може бути російська гра, в якій винна Польща. Польща не має нічого спільного з цим (диверсією, — ред.)», — наголосило джерело.

Колишні польські урядовці зауважили, що попри рішучу опозицію «Північному потоку» й підтримку України, Варшава навряд чи вдалася би до диверсії, яка може призвести до розколу проукраїнського альянсу на Заході.

Схожі новини