Передплата 2024 ВЗ

Українських в’язнів силоміць вивозили у росію, — ЗМІ

  • 01.04.2023, 13:45
  • 525

Групу українських в’язнів, яких примусово вивезли в рф з окупованих територій, відразу після звільнення затримали за порушення міграційного законодавства

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

В’язні з Херсона та області, яких перевезли до російських в’язниць, коли регіон був під окупацією, розповіли, що їх перевезли на територію росії та окупованого Криму відбувати залишок терміну.

Однак після закінчення термінів багатьох з них затримали відразу після виходу. російська поліція звинуватила їх у незаконному перебуванні на території рф. Звільненим виписали штрафи і відправили їх до депортаційних центрів.

Колишній в’язень Руслан Осадчий, який відбув термін за вбивство, повідомив, що після звільнення російські поліцейські питали його, як він проник до рф. Осадчий відповів, що російські сили привезли його під конвоєм.

«Вони не розуміли, що ми є громадянами іншої країни і не маємо стосунку до рф», — заявив Осадчий.

Колишні в’язні повідомили, що у в’язницях росії та окупованого Криму їх били. Їм пропонували оформити громадянство рф, але більшість відмовилася. Також вони бачили у російських в’язницях вербувальників ПВК «Вагнер», але ті не виявили інтересу до вербування українських громадян.

За словами засуджених, після початку військових дій у Херсоні та області як мінімум в одній виправній колонії ув’язнених кинули майже напризволяще. Із цим погодилася колишня уповноважена з прав людини в Україні Людмила Денісова, пише NYT.

«Тривала війна, на в’язнів не було часу», — сказала вона.

Російська влада не визнає насильницького переміщення українських в’язнів. Воно може розцінюватися як воєнний злочин. Міжнародне право забороняє примусове вивезення людей із окупованих зон. На запити журналістів The New York Times російські офіційні особи не відповіли.

За оцінками України, до рф вивезли майже 3500 українських в’язнів, приблизно 2500 із них — із в’язниць і колоній Херсона й області.

Схожі новини