Передплата 2024 ВЗ

Незабаром Фінляндія офіційно стане членом НАТО, — генсек

  • 31.03.2023, 17:15
  • 533

Уже днями Фінляндія офіційно стане 31-м членом Північноатлантичного Альянсу — після того, як 30 березня парламент Туреччини врешті схвалив заявку країни на вступ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Фото із мережі
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Фото із мережі

Про це повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Як відомо, усі 30 держав-членів НАТО ратифікували протокол про приєднання Фінляндії до Альянсу. Столтенберг додав, що спілкувався з цієї нагоди із президентом Фінляндії Саулі Нііністьо та привітав його з цією подією.

«Фінляндія офіційно приєднається до нашого Альянсу найближчими днями. Членство зробить Фінляндію безпечнішою, а НАТО — сильнішим», — наголосив Столтенберг.

Він також зазначив, що Фінляндія має боєздатні сили, значні можливості та сильні демократичні інститути, а тому приєднання цієї країни принесе НАТО багато можливостей.

Столтенберг також зауважив, що з нетерпіння очікує на приєднання до НАТО Швеції.

«Союзники погоджуються, що швидке завершення процесу ратифікації для Швеції буде в інтересах усіх», — сказав Столтенберг.

Тим часом Швеція та Фінляндія спільно подали заяву на членство у НАТО у 2022 році, після повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Однак Угорщина та Туреччина не підтримували приєднання цих країн до Альянсу. Після тривалих перемовин Угорщина та Туреччина все ж підтримали членство Фінляндії. Щодо Швеції, то вона зазнає активного спротиву щодо вступу в НАТО від Туреччини, яка стверджує, що Стокгольм переховує членів терористичних груп.

Схожі новини