Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Дрогобиччині вже у третьому селі через сказ карантин оголошують

У селі Унятичі, що в Дрогобицькому районі, до 22 травня ц.р. оголошено карантин через виявлений у собаки сказ. Носієм небезпечної хвороби була знешкоджена вже лисиця

Усі знають, що потрібно робити, чого остерігатись у подібного роду ситуаціях: звістку про запровадження районною військовою адміністрацією обмежень жителі Унятич сприйняли спокійно. Трішки інакше до цього поставилась санітарно-епідеміологічна служба.

Річ у тому, що Унятичі - це вже третє село, в якому на Дрогобиччині спочатку року запровадили карантин через виявлений сказ у тварини.

Спочатку, ще 6 січня, це було зроблено в Доброгостові. Через два місяці і кілька днів, 9 березня, сказ виявили у Грушеві. І, звісно ж, запровадили відповідні обмеження. Але… Є різниця між тим, як сприйняли звістку про виявлення небезпечного факту у Доброгостові та Унятичах. У першому випадку це трактувалось як ледь не звикле для села явище. Так, усі прописані заходи, щоб запобігти поширенню небезпечної хвороби, виконано. Але не усі жителі села із належною відповідальністю поставились до обов’язкового проведення для всіх домашніх тварин вакцинації. І виховні бесіди з деякими господарями-власниками довелось проводити, і по допомогу до голови сільради Василя Ірода — апелювати.

В Унятичах події розгортаються за трішки іншим сценарієм. Більш серйозно та відповідально реагують люди на оголошений план дій. Тут відразу ж, не чекаючи на додаткові вказівки, взялися до роботи. Безпритульних собак та тварин, які могли мати контакт із інфікованою лисицею, не виявлено. Встановлено, що в селі утримується 284 собаки та 153 коти… На момент, коли писалися ці рядки, за інформацією пресслужби районної військової адміністрації, вже імунізовано 135 собак та 93 коти.

Схожі новини