Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Пошта у Бориславі: де їй бути?

Останнім часом у Бориславі чимало обговорень точиться навколо теми «переїзду» відділення «Укрпошти» з приміщення по вулиці Данила Галицького, 32 та подальшої долі цієї будівлі

Пошта в Бориславі.
Пошта в Бориславі.

Центральне відділення «Укрпошти» Борислава насправді змінило місце розташування. Нова адреса — площа Івана Франка, 3. І, на думку відвідувачів, це приміщення абсолютно не відповідає цільовому призначенню. Основною причиною зміни дислокації, за словами керівника обласної філії «Укрпошти», є значні збитки на утримання приміщення.

Міський голова з цього приводу говорить таке: «Ми щиро сподіваємось, що таке рішення керівництва „Укрпошти“ є тимчасовим. Бо дуже важко уявити, що будівля, в якій вже майже 100 років надавались послуги поштового зв’язку і яка має величезне значення для Борислава як об'єкт історичної, архітектурної спадщини та туристичної привабливості, може перетворитись в якийсь комерційний об'єкт, який її спотворить. Тому ми будемо боротись за те, щоб приміщення було збережено і в ньому й надалі працювала саме ПОШТА».

А тепер за порядком: будівля по вулиці Данила Галицького, 32 належить державному підприємству АТ «Укрпошта» (не є власністю міста). Так, АТ «Укрпошта» має право розпоряджатися своїм майном у своїх інтересах, проте використання будівлі повинно розглядатись не лише під призмою економічної доцільності, але й з врахуванням історичного і культурного контексту.

Трішки історії. Велична шестиповерхова будівля Пошти у Бориславі вже майже 100 років милує око мешканців та гостей міста. Це перший тут адміністративно-житловий багатоповерховий будинок, який будувався спеціально для розміщення пошти та житла для її працівників, позаяк діюче на той час приміщення не справлялось із величезним об'ємом кореспонденції, що надходила та відправлялась до Великого Борислава — нафтової столиці Європи, якому на початку XX століття належало 5% світового нафтовидобутку, третього за площею міста після Варшави та Лодзі у Польщі.

Приміщення пошти збудовали у 1930 р. в архітектурному стилі функціоналізму і відкрили для відвідувачів у 1932 р. Автор проєкту — інженер-архітектор, професор Вітольд Мінкєвіч (1880−1961), який у 1930−1931 рр. був ректором Львівської Політехніки. Головним забудовником була будівельна фірма інженера-архітектора Адольфа Мейсснера у Львові. Оздоблювальні каменярські роботи із бетону виконані також львівським підприємством — фабрикою цементних виробів Brattel & De Cet. Вхідні металеві двері виготовив Владислав Войнар з Перемишля.

Там збереглись унікальні речі. В будинку є ліфт для підняття кореспонденції з першого поверху на другий. Вітраж виконаний інженерами фірми Krakowski Zakład Witrażów S. G. Żeleński в 1932 р. (згідно з даними львівського історика Романа Швеця, вітраж є виробом самого Frank Lloyd Wright). Під час другого приходу радянської влади його було пошкоджено. Відновили лише в першій половині 1970-х років. Посередині центрального приміщення — меридіанний круг, стрілки якого вказують на сторони світу O-W, N-Z і відповідні напрямки між ними, що зображають способи доставляння пошти — поштових голубів, паротяг (залізниця), автомобіль та пароплав.

Сьогодення. Для Борислава цей будинок має більш, ніж важливе значення. Зважаючи на це, дирекція АТ «Укрпошта», перед прийняттям таких рішень, мала б обговорити це з керівництвом Бориславської громади та почути думку мешканців, проте цього не відбулось.

Ще наприкінці 2022 року, як тільки з’явилася інформація про певні трансформаційні процеси у діяльності АТ «Укрпошти», які стосувалися й Бориславського відділення, Бориславська міська рада зверталась з листом до керівництва АТ «Укрпошта» із пропозицією щодо передачі цього об'єкту до комунальної власності міста.

Одним із кроків щодо розв’язання проблеми була нещодавня зустріч представників влади міста із керівництвом обласної філії «Укрпошти». І, мабуть, основним її результатом є те, що вони готові до діалогу, готові розглядати пропозиції й бачення щодо подальшої експлуатації цього приміщення, спільно вирішуючи проблему.

Також на сесії Бориславської міської ради депутати підтримали звернення до Кабінету Міністрів України та народного депутата Ореста Саламахи із проханням посприяти у розв’язанні цього питання.

«Відділення Пошти там працює вже близько 100 років. Й іншої асоціації з цією будівлею просто немає. Нехай це не наша власність, але ми не знімаємо з себе відповідальності. Ми готові боротися, щоб це приміщення було збережене і щоб пошта продовжувала там свою роботу. Нехай не в цілій будівлі, а в частині приміщення, але щоб там була саме Пошта. Іншу частину АТ „Укрпошта“ може, для прикладу, віддати на правах оренди. І ми зі свого боку готові працювати з потенційними орендарями, які б могли використовувати ці приміщення, зберігаючи історичну цінність будівлі», — говорить міський голова Ігор Яворський.

Питання залишається відкритим, процес триває.

Схожі новини