Передплата 2024 «Добрий господар»

На Львівщині 1036 чоловіків призовного віку, які виїхали за кордон через «Шлях», не повернулися назад в Україну

Такі дані оприлюднила тимчасова слідча комісія Верховної Ради, яка займалася перевіркою гуманітарної допомоги

З початку воєнного стану і до кінця 2022 року завдяки системі «Шлях», яка дозволяє чоловікам призовного віку виїхати з України (у волонтерських або гуманітарних цілях), 9 тисяч 374 чоловіків не повернулися до України. Це 11,1% від загальної кількості чоловіків по Україні, які скористалися правом на виїзд. Найбільше тих, які втекли за кордон і не повернулися назад, у Волинській області (1375 осіб). На другому місці - Львівська область (1036 чоловіків не повернулися, понад 31 тисячу випустили через «Шлях»). Третє місце з когорти ухилянтів — Тернопільська область — 964 чоловіки.

Найменше число чоловіків, які не повернулися назад в Україну, у Луганській області (троє), Полтавщині - 20, Херсонщині - 11, Сумщині - 19.

Про це повідомляє тимчасова слідча комісія Верховної Ради, яка перевіряла використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги з-за кордону. Дослідження чоловіків, які не повернулися назад в Україну — за період з 24 лютого до 31 грудня 2022 року.

Торік у систему «Шлях» було внесено 96 тисяч 442 чоловіків призовного віку. Їм було дозволено виїхати за межі України з обов’язковою умовою повернутися. Водночас 3 тисячі 178 військовозобов'язаних при перетині державного кордону не було випущено через не підтверджену мету виїзду.

Як розповіла керівниця апарату Львівської ОВА Ірина Шурпяк, лише у січні 2023 року прикордонники зафіксували 136 випадків перетину кордону за підробленими документами… «27 чоловіків призовного віку хотіли перетнути кордон з недійсними документами, 15 — перетнути кордон, маючи документ про подвійне громадянство», — каже чиновниця.

Заступник начальника штабу, начальник відділу організації прикордонного контролю сьомого прикордонного Карпатського загону, підполковник Іван Баран додав: «Усі посадові особи тепер мають право виїжджати тільки з метою службового відрядження, потрібно показати відповідні документи. З 27 січня в Україні діють нові правила щодо перетину кордону чоловіків призовного віку».

Схожі новини