Передплата 2024 «Добра кухня»

Актори показали на львівському вокзалі усі грані «залізної евакуації»

Книжку українського письменника та театрального виконавця Андрія Пермякова презентують у найбільших містах України

Фото авторки
Фото авторки

На Головному залізничному вокзалі Львова у креативному форматі презентували книгу «Залізна евакуація», яку написав поет, письменник та театральний виконавець Андрій Пермяков.

У книжці описаний процес «дороги життя», яку для понад чотирьох мільйонів українців торік організувала «Укрзалізниця» (евакуаційні потяги з гарячих регіонів у безпечні місця — Західну Україну, Польщу та інші міста Європи"). Серед евакуюваних — близько мільйона дітей.

Книжка «Залізна евакуація» має соціальну складову. За виручені кошти (300 гривень на рахунок фонду «Залізна родина») допоможуть родинам залізничників, які постраждали через повномасштабне вторгнення рф, чи під час виконання службових обов’язків.

Львів став четвертим містом в Україні, де презентували книгу про евакуацію. Перед тим презентували у Києві, Харкові та Дніпрі. …

Презентація книжки відбулася у форматі документального театру за участю автора Андрія Пермякова, та акторів — Зіновія Карача, Тетяни Пилипець, Таміли Бурсової…

Вони емоційно (аби передати атмосферу евакуації) читатали задокументовані історії першоджерел, які описують евакуаційний досвід, щоденний героїзм «залізних» людей з української залізниці: з емоціями персонажів та авторським художнім поглядом на кожну подію.

Персонажі книжки — начальники потягів, провідники, технічний персонал, який ремонтує потяги.

«Ця книга задокументованих історій залізничників, залізних героїв. Особисто спілкувався з кожним з героїв, втілював їх емоції, відчував, як б'ється їхнє серце, як дрижить їхній голос, коли вони розповідали про евакуацію, — наголосив Андрій Пермяков. — Не усі історії увійшли в книжку, багато чого не можна нараді публікувати — поки йде війна. Найближчим часом зробимо з цього ще більший проєкт. Всі ці історії написані для того, щоб ми ніколи не забували ті героїчні дні, і ця пам’ять закарбувалася в нас назавжди».

Одна з історій у книжці розповідає, як в одному з потягів провідники викрили під час поїздки диверсанта, агента «руского міра». Не розгубилися, скрутили ворога і викликали поліцію.

Провідники — окрема тема. Під час евакуації їм довелося виконувати чимало речей: від психологів до волонтерів і до функцій медиків. У потягах доводилося приймати пологи, лікувати від високої температури дітей, рятувати непритомних жінок… Згадали у книзі про волонтерів, благодійників, які приносили в потяги та на залізничні вокзали їжу, ліки, засоби гігієни…

Серед історій, які розповідає автор Андрій Пермяков — про машиніста Андрія Сьомака, який провів на роботі 31 добу… Насосна станція, на якій працює залізничник, забезпечувала водою локомотивне та вагонне депо, а також евакуаційні потяги. Попри обстріли Харкова та вибухи, які виводили з ладу обладнання, він цілодобово перебував на роботі.

«У той час, коли люди очікували на потяг життя, хтось ремонтував колії, хтось відновлював електропостачання, хтось відновлював зв’язок, хтось блокував переїзди від ворожих танків, для того, щоб ці поїзди їхали по дорозі життя», — підсумував Андрій Пермяков.

Схожі новини