Передплата 2024 ВЗ

«Посівна кампанія стартує вчасно. Але рішення щодо посіву деяких зернових прийматимуть за кілька днів»

Повідомила для «ВЗ» директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман

Попри війну на Львівщині вчасно стартує посівна кампанія. Озимі культури посіяні на площі 222 тисячі гектари, ярі культури — 523 тисячі га. Площі під озимими зменшилися на 2% (у порівнянні з минулим роком. Прогноз щодо посіву ярих культур — плюс 1% більше, ніж торік. Загалом у 2023 році сільськогосподарські підприємства Львівщини планують посіяти на 700 га більше, ніж торік.

Про це повідомила у коментарі для «ВЗ» директорка департменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман.

«Серед проблемних питань цьогорічної посівної кампанії - експорт, — каже чиновниця. — Бо бензином, насінням аграрії запаслися завчасно. Це все закладається у собівартість продукції. Відпускна ціна напряму залежить від експорту. Зараз пропускна спроможність портів обмежена і це тисне на ринок. У нас ще залишилися перехідні залишки зернових з минулого року. Якби був нормальний експорт — були би прибутки. Зараз зерно — на грані собівартості, наприклад кукурудзи».

Тонна кукурудзи зараз коштує 6,5−6,7 тисячі гривень. Вартість пшениці залежить від класу — 8 тисяч гривень, фуражна пшениця — 4,5 тисячі гривень (на межі собівартості).
Якщо ж порівнювати з цінами до війни, то вони були у півтори рази вищими.

«Посівна кампанія на Львівщині стартує вчасно. Усе нормально. Як мінімум на два місяці посівної компанії наші аграрії забезпечили себе усіма ресурсами, зокрема насінням. Будуть економити. Бо дорого і поки що невідомі цінові перспективи зерна (через ситуацію з експертом). Це може негативно впливати на урожайність.

Рішення щодо посіву деяких зернових прийматимуть за кілька днів", — підсумувала Тетяна Гетьман.

Схожі новини