Передплата 2024 ВЗ

Туреччина може ратифікувати заявку Фінляндії на вступ у НАТО, — Reuters

  • 15.03.2023, 15:30
  • 726

У парламенті Туреччини з високою ймовірністю ратифікують заявку Фінляндії на вступ до НАТО до закриття парламенту в середині квітня напередодні виборів. Можливо, що заявку Фінляндії буде схвалено незалежно від заявки Швеції.

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Про такі наміри країни анонімно повідомили двоє турецьких чиновників.

Також щеп один чиновник розповів, що підхід Фінляндії до терористичних організацій, як їх називає Анкара, відповідає запиту Туреччини. Гельсінкі вжили заходів щодо цього.

«Дуже ймовірно, що необхідний крок для членства Фінляндії в НАТО зроблять до того, як парламент закриється, і відбудуться вибори», — зазначив чиновник.

За даними одного турецького високопоставленого чиновника, країна ставиться до членства Фінляндії більш прихильно. Чиновники додали, що дискусії ще не публічні, тому відмовилися назвати свої імена.

Президент Фінляндії Саулі Нііністо протягом 16−17 березня відвідає Туреччину для зустрічі з президентом Реджепом Таїпом Ердоганом. Відомо, що під час візиту «будуть позитивні меседжі».

Щодо Швеції, то Туреччина неодноразово заявляла, що ця країна повинна вжити додаткові заходи проти прихильників курдських бойовиків і членів мережі, яку Анкара вважає відповідальною за спробу державного перевороту у 2016 році.

Туреччина переконана, що обидві групи є терористичними організаціями.

Як відомо, усі члени НАТО повинні ратифікувати заявки на членство в Альянсі. Туреччина та Угорщина є єдиними союзниками НАТО, які ще цього не зробили.

Схожі новини