Передплата 2024 ВЗ

Українку утримували в психлікарні, бо відмовлялась взяти паспорт рф

  • 06.03.2023, 19:46
  • 827

У росії українку, яка була вивезена в рф і відмовилася отримати російське громадянство, майже рік утримували в психлікарні і піддавали каральній психіатрії. Правозахисники змогли звільнити її з установи і повернути в Україну в лютому 2023 року

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Як повідомляють у Телеграм-каналі «Можем объяснить», про цю історію їм розповів правозахисник Олексій Прянишников.

Мешканку Харкова Ірину вивезли на автобусі до Бєлгорода у травні 2022 року. Після цього вона потрапила в пункт тимчасового утримання.

«У медичних документах зазначено, що Ірина приїхала в Білгород до родичів, проте сама вона каже, що ніяких родичів там ніколи не мала», — говорить Прянишников.

Через відмову повідомляти відомості про себе з пункту тимчасового утримання жінку відправили в Білгородську психлікарню, де вона пробула до 10 серпня 2022 року. Після цього її перевели в психлікарню Енгельса, де лікарі накачували її галоперидолом.

«Це нейролептик, застосовуваний в лікуванні шизофренії ще з радянських часів. У всьому цивілізованому світі вважається досить шкідливим препаратом, що має масу побічних ефектів», — додав Прянишников.

Цей випадок також ускладнювала відсутність в Ірини українських документів. У росії жінку неодноразово шантажували Ірину можливістю виписатися з психлікарні в обмін на отримання російського паспорта, проте вона не погоджувалася.

Син жінки шукав її протягом п’яти місяців. У вересні 2022 року він дізнався, що вона перебуває в лікарні в Енгельсі, проте через воєнний стан виїхати за матір'ю не зміг.

За словами Прянишникова, він приєднався до справи в січні. Син Ірини зміг отримати для неї в Україні «білий паспорт» — посвідчення особи громадянина України для повернення в країну.

21 лютого Прянишникову разом з саратовським адвокатом вдалося домогтися відвідування Ірини в психлікарні.

«Лікарі виявилися не дуже раді неоголошеному візиту, навіщось консультувалися з міграційним підрозділом МВС, але до обіду здалися і відпустили Ірину, знявши вимоги про вступ Ірини в громадянство рф, що висувалися раніше», — говорить правозахисник.

Вже 23 лютого Ірина перебувала в Харкові. Там жінка зустрілася з сином після 10 місяців розлуки.

Схожі новини