Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Маску заборонили випробовувати мозкові чіпи на людях

  • 02.03.2023, 18:45
  • 1 315

Влада Сполучених штатів Америки забороняє бізнесмену Ілону Масну тестувати мозкові імпланти на людях

Фото - з мережі
Фото - з мережі

За інформацією видання Reuters, кілька колишніх та чинних співробітників, на початку 2022 року компанія подала заявку до Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA), але її відхилили.

Про те, що Neuralink планує випробовувати мозкові чіпи на людях, Маск повідомляв ще у 2019 році. За його словами, розроблені компанією імпланти потенційно можуть допомогти у лікуванні паралічу та сліпоти. Як короткострокову мету представники Neuralink називали створення механізму, який дозволить паралізованим пацієнтам спілкуватися за допомогою компʼютерного тексту, не друкуючи його.

FDA означило десятки проблем, які Neuralink має вирішити перед тестуванням на людях. Основні побоювання стосувалися літієвої батареї пристрою. Дослідники акцентували на тому, що крихітні дроти імплантату можуть мігрувати до інших областей мозку. Також вони висловили побоювання, що чіп неможливо буде безпечно видалити.

Несхвалення заявки не означає, що випробування ніколи не відбудуться. Якщо компанія вирішить проблеми із чіпом, вона зможе подати повторний запит. Але троє із семи джерел Reuters не вірять, що Маску вдасться виправити ситуацію в найближчому майбутньому.

Сам бізнесмен та інші офіційні особи Neuralink не відповіли на прохання видання прокоментувати цю ситуацію. FDA відмовилося від коментарів, пославшись на закони, що охороняють конфіденційність комерційної інформації.

Схожі новини