Передплата 2024 ВЗ

У парку «На Валах» експонують архівні документи про вбивчий рашистський режим

Відвідати вуличну виставку можна упродовж чотирьох тижнів

Фото авторки
Фото авторки

У львівському парку «На Валах» відкрили виставку «Комунізм=Рашизм». Експозицію стендів презентує державний архів Українського інституту національної пам’яті. Це рідкісні історії та копії документів, які свідчать про руйнівну дію рашизму та комунізму. Прийти на вуличну виставку можна буде упродовж чотирьох тижнів.

Вуличну експозицію залюбки оглядають львів‘яни, туристи, вимушені переселенці… Сюди приходять також львівськими школярі, аби тут вчити та краще розуміти трагічну і водночас героїчну історію своєї держави.

З восьми стендів експозиції можна дізнатися тринадцять шокуючих історій українців з ХХ та ХХІ століть, які постраждали від комуністичного та рашистського режимів. Люди, зображені на стендах, між собою пов’язані за фахом. Це вчителі, науковці, селяни, громадські діячі, представники влади, підприємці…

Мене особисто до сліз вразила історія про відомого Луганського волонтера та власника сировині Олександра Кононова, якого рашисти торік розстріляли у власному будинку. Чоловік, який пересувався в інвалідному візку, помер у важких муках, з нього вибивали інформацію, оскільки допомагав батальйону «Айдар».

Як повідомили у Львівській ОВА, виставку «Комунізм=Рашизм» створили на основі архівних документів Центрального державного архіву громадських об'єднань України, Державних архівів Львівської, Житомирської, Миколаївської, Вінницької, Волинської областей, сучасних світлин та задокументованих злочинів сучасної російської армії.

«Страшні події, які вже рік тривають в Україні, є продовженням геноциду проти українців, який чинив радянський союз, — сказала для „ВЗ“ громадська активістка, волонтерка Надія Якубовська. — Ця виставка світлин та документів показує усім наслідки вбивчого „руского міра“, який засудив весь цивілізований світ».

Схожі новини