Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Життя на передовій: замість будильника — танки: історія прикордонника з позивним «Козак»

  • 22.02.2023, 12:15
  • 634

24 лютого життя кожного з нас змінилося назавжди. Повномасштабне вторгнення змінило і життя Віталія Пшеницького — він став прикордонником

Віталій за освітою будівельник, військового досвіду не мав та не служив в армії, проте, не вагаючись, пішов захищати рідну землю.

«Я ні на мить не сумнівався, коли йшов до війська. Я потрапив до одного з прикордонних підрозділів на Львівщині, де і почав свій військовий шлях. Спочатку у складі свого підрозділу я вирушив на північ, де проходило навчання та злагодження. Там я навчився поводитися зі зброєю та вивчив основні „ази“ військової справи», — розповів прикордонник.

Згодом прикордонник вирушив на Донеччину, де понад три місяці боровся з окупантами на Авдіївському напрямку. Віталій розповів, що на передовій без військового досвіду всі здобуті знання втрачаються, доки не опануєш себе і звикнеш до тієї обстановки.

«На сході я вперше відчув, що таке війна, що це не так, як показують по телевізору. Безперервні обстріли з танків, артилерії, мінометів… Кожен ранок у нас починався з обстрілу танків, замість будильника», — згадує Віталій.

Прикордонник розповів, що противник постійно атакував їхні позиції і під час чергового обстрілу один з побратимів отримав поранення. Тоді прикордонник не задумуючись кинувся йому на допомогу.

«Це був перший випадок поранення у нашому підрозділі. Вдалині я почув від побратима: „Я 300!“, і відразу побіг йому на допомогу. В той момент я про себе не думав. Лише коли нам вдалося евакуювати свого товариша, я задумався, що все могло скластися по-іншому», — поділився прикордонник.

Зараз Віталій продовжує службу в одному з прикордонних підрозділів на Львівщині. Він зовсім не вважає себе героєм, хоча, перебуваючи на «нулі», давав гідну відсіч ворогові і, коли буде потрібно, піде знову.

Пишаємося нашими захисниками та дякуємо за їхню мужність та відвагу.

Разом до Перемоги!

Схожі новини