Передплата 2024 «Добра кухня»

Що подорожчало в Україні: продукти та комуналка

  • 20.02.2023, 16:09
  • 952

Ціни продовжують рости. Деякі випадки здорожчання є сезонними — наприклад, як ціни на овочі перед весною. Проте, загалом, прогнозується, що інфляція в 2023-му році сягне 30%. І значна частина цього навантаження припаде на продукти харчування.

Тож українцям вже зараз варто подумати про запаси. А також про додаткові джерела доходу — такі як підробітки, робота онлайн чи виграші в Ельслотс казино.

Ціни на які продукти зросли в лютому

На сайті Мінфіну підрахували, як змінилися ціна на продукти за останній місяць.

Так з початку січня ціна на пакет молока зросла на 1−3 гривні - залежно від виробника та місця покупки.

Масло вершкове також піднялося у ціні. Показники подібні - 1−3 грн збільшення за 200 грам. Сир селянський подорожчав в середньому на 1 грн за упаковку в 300 грам. А ціна на сметану — зросла в середньому на 0,50 копійок за 350 грам.

Як завжди перед весною — зростають цінники на овочі та фрукти. Це природній процес, адже минулорічні запаси вичерпуються. Наприклад, вартість кілограма цибулі зросла на 18% за останні кілька тижнів.

Разом з тим, купити овочі у невеликих виробників можна навіть зі знижками. Це пов’язано з розпродажем всього, що погано зберігається та вже «догулює» свій строк придатності. Капуста, морква, буряк — саме такі продукти. Разом з тим, особливо радуватися не варто. Адже вже через місяць може виникнути дефіцит цих продуктів, що спричинить подальший зліт цін.

Нагадаємо, недавно Держстат опублікував дані щодо зміни цін за рік. У сегменті харчових продуктів демонструються такі рівні подорожчання:

● овочі - на 34%;

● хліб — 28,8%;

● цукор — 31,8%;

● сир — 24,8;

● масло — 29,1%;

● макарони — 27,3;

● молоко — 19,3%;

● м’ясо — 24,1%;

● соняшникова олія — 15,6%.

У росту цін на продукти одразу кілька причин. Перша з них — це інфляція гривні через війну. Також виросли ціни на все, що уможливлює вирощування, переробку, транспортування їжі — від добрив до паливно-мастильних матеріалів.

Значна кількість виробників пішли з ринку — їх потужності залишилися на тимчасово окупованих територіях. Або ж люди не витримали роботи в нових умовах.

Додаткові проблеми склала енергетична ситуація. Молочні продукти, овочі, м’ясні продукти — товари, які потребують постійного охолодження для зберігання.

Комуналка: тенденції за рік

Також з’явилися дані Держстату щодо подорожчання комунальних платежів. Повідомляється, що, в середньому, комунальні платежі за рік зросли на 5,3%.

При цьому показники за різні платежі досить сильно відрізняються:

● гаряча вода та опалення — зросли на 0,2%;

● управління багатоквартирним будинком — на 2,3%;

● вивезення сміття — на 14,7%;

● утримання та ремонт житла — 25,1%.

Разом з тим, платежі за холодне водопостачання та електроенергію залишилися на попередньому рівні. Причина цього — державна регуляція, яка обіцяє втримати ціни на попередньому рівні для фізичних осіб-споживачів. Те ж саме стосується газу, ціна на який навіть знизилася на 0,4%.

Схожі новини